Iskias nerve i klemme behandling - Aalborg Rygklinik
Iskias

Iskias nerve i klemme behandling

Iskias nerve i klemme behandling afhænger af årsagen til smerterne.

Hvad er iskias?

Iskias er smerter der trækker fra lænden eller bagdelen, der trækker ned bag på det ene lår. Nogle gange gang det gå helt ned i underbenet. Der kan være flere forskellige årsager til iskias-smerter. De mest almindelige årsager hos mine patienter er:

  1. Iskiasnerven sidder i klemme.
  2. En skade i de muskler der sidder i balden og ned i baglåret.
  3. Der er kommet arvæv i eller omkring nerven.

Behandlingen er forskellig, afhængig af hvilken af de tre årsager der er tale om.

Iskias nerve i klemme behandling

Den hyppigste årsag til iskias-smerter, hos mine patienter, er at  nerven sidder i klemme i ryggen. Nerven kan blive klemt inde i leddene i ryggen, i forbindelse med en overbelastningsskade i lænden, den kan komme i klemme på grund af en diskusprolaps, eller ved en aldersbetinget lidelse hvor leddene i lænden forsnævres. Lidelsen kaldes “spinalstenose” eller slidgigt.

Iskias i klemme på grund af overbelastning

Overbelastningen af leddene kan ske ved et uheld, eller hvis du udsætter din krop for fysisk belastning du ikke er i form til – noget der er mere anstrengende end det du normalt udsætter din krop for. Min primære behandling ved den slags overbelastningsskade, er at vise dig nogle simple øvelser der aflaster og letter trykket på den klemte nerve. Du får øvelserne i dette online behandlingsprogram.

Iskias nerve i klemme behandling ved diskusprolaps

Iskiasnerven kan blive klemt ved en diskusprolaps eller en diskusbule (diskusprotrusion), som klemmer på én af nerverødderne i lænden. For langt de fleste patienter med en diskusprolaps, vil kroppens egne helingsmekanismer nedbryde og opløse diskusprolapsen, men processen kan tage 3-4 måneder og i nogle tilfælde op til 1 eller 2 år. Øvelser og træning kan stimulere helingsprocessen og lindre smerterne. For de patienter der er meget hårdt ramt af en diskusprolaps, kan det være en god hjælp at få noget smertestillende medicin og i visse tilfælde er det bedst at tilbyde en operation. Mennesker der er hårdt ramt en en diskusprolaps har kraftige smerter der hindrer dem i at gennemføre helt almindelige daglige gøremål og fritidsaktiviteter, de kan ikke sove ordentligt om natten, og i nogle tilfælde må de sygemeldes fra jobbet.

Min iskias nerve i klemme behandling ved diskusprolaps er først og fremmest at lindre og fjerne smerterne, ved at lære patienten de øvelser og hvilestillinger der aflaster det sted hvor diskusprolapsen trykker på nerven, at vejlede om smertestillende medicin, og at få lagt en plan for genoptræning så skaden heler hurtigst muligt. Et behandlingsforløb for diskusprolaps hos mig, strækker sig som regel over 4-6 konsultationer over 8-16 uger.

Få mine smertelindrende øvelser og genoptræning i dette online behandlingsprogram, eller ved at bestille tid et individuelt behandlingsforløb hos mig.

Klemt iskias på grund af slidgigt

Iskiasnerven kan blive klemt på grund af den form for slidgigt der kaldes “spinalstenose”. Lidelsen er alderbetinget. Du kan se mere om hvordan slidgigt bliver til spinalstenose ved at klikke her.

Iskias nerve i klemme behandling ved slidgigt (spinalstenose) er øvelser der lindrer og fjerner smerter, og genoptræner muskelstyrken i ryggen og benene, således at patientens evne til at stå oprejst og at spadsere forbedres. Hos 6 ud af 10 patienter med let eller moderat spinalstenose, kan man træne sig til en forbedring af smerter og gangdistance. For de patienter der har svær spinalstenose og en gangdistance på mindre end én kilometer, kan det være en bedre løsning at tilbyde operation.

Mine smertelindrende øvelser og muskeltræning får du i dette online behandlingsprogram, eller ved at bestille tid til et individuelt behandlingsforløb. Et behandlingsforløb hoa mig, for spinalstenose strækker sig som regel over 3 konsultationer over 6-12 uger.

Vil du vide mere om iskias-smerter?

I videoen her forklarer jeg dig om de tre hyppigste årsager til iskias-smerter.

  • Her på min hjemmeside finder du meget mere information om iskias nerve i klemme behandling ved at klikke her.
  • På Sundhed.dk kan du også læse mere om nerverodspåvirkning i lænden – klik her.