Går du ind for ryg-operationer? - Aalborg Rygklinik
Diskusprolaps

Går du ind for ryg-operationer?

JA, JEG GÅR IND FOR OPERATION I RYGGEN

“Martin, går du ind for at man bliver opereret i ryggen?” – sådan var der en patient der spurgte mig igår. Mit svar er at ja, jeg går ind for at man bliver opereret for en diskusprolaps i ryggen, hvis patienten lider af funktionsbegrænsende smerter, der har strålet ud i benet eller armen i mere end 3-4 måneder, og behandling med de rigtige øvelser, smertestillende medicin og fornuftig livsførelse, ikke har medført en tilfredsstillende bedring.

JEG VIL GØRE ALT FOR AT DU IKKE SKAL OPERERES

Som fysioterapeut er det naturligvis min opgave at sikre, at mine patienter får det så godt at de kan undgå en operation. Jeg må bare erkende at der er nogle tilfælde, hvor det ikke er muligt at skabe en tilfredstillende bedring inden for en acceptabel tidsramme. Derfor sender jeg trygt de patienter videre, jeg ikke kan hjælpe. De neurokirurger jeg arbejder sammen med er dygtige, samvittighedsfulde, og har stor ekspertise i at operere for diskusprolaps. De tilbyder kun en operation hvis de er meget sikre på, at operationen vil hjælpe på smerterne.

DU HAR RET TIL AT BLIVE VURDERET AF EN KIRURG

Sundhedsstyrelsen retningslinier for behandling diskusprolaps i lænden, sikrer dig retten til at blive vurderet hos kirurgerne. Den ret har du når du har haft svære og funktionshæmmende smerter der stråler ud i dit ben, i mere end 12 uger, selvom du har forsøgt målrettet og aktiv behandling med øvelser, træning og smertestillende medicin. I første omgang foregår vurderingen ved at du får foretaget en MR-scanning, og din læge skriver et brev til kirurgerne. Kirurgerne kigger derefter på scanningsbillederne, og sammenholder dem med din læges beskrivelse af problemstillingen. Ser kirurgerne en mulighed for at de kan hjælpe dig, bliver du indkaldt til en samtale, hvor du drøfter behandlingsmulighederne sammen med kirurgen. Derefter kan man tage stilling til om en operation kan være den bedste løsning for dig.

HAR DU BRUG FOR HJÆLP?

  • Vil du vide mere om diskusprolaps, så se mine informative videoklip her.
  • Grundlæggende vejledning til patienter med diskusprolaps – læs her.
  • Har du brug for at blive undersøgt og behandlet for en diskusprolaps, så kan du bestille tid ved at klikke her.

LAV DE RIGTIGE ØVELSER – Start din behandling med det samme

Få en grundig video-instruktion i de øvelser, jeg bruger til at behandle og fjerne smerter fra en diskusprolaps.