Øvelser til piriformis-syndrom - Aalborg Rygklinik
Iskias,  Piriformis-syndrom

Øvelser til piriformis-syndrom

Piriformis-syndrom medfører smerter i den ene balde. Muskelen kan irritere iskias-nerven, så der også opstår smerter der stråler længere ned i låret og hele benet. Smerterne skyldes en skade eller overbelastning af piriformis-muskelen.

Hvordan behandler man piriformis-syndrom?

Der er flere måder at behandle smerter fra piriformis-syndrom. Jeg vil helst bruge de øvelser til piriformis-syndrom der sætter patienten i stand til selv at gøre noget aktiv for at fjerne smerterne, og slippe af med problemet. Derfor bruger jeg udelukkende øvelser og træning, til at behandle problemet med. I mange år har man brugt en klassisk stræk-øvelse til behandlingen. De fleste af mine patienter har væsentligt bedre af at lave nogle styrketrænings-øvelser, der styrker den skadede eller overbelastede muskel.

Har du brug for hjælp til at finde årsagen til dine smerter, og til at lære de rigtige øvelser, så bestil tid til undersøgelse og behandling hos mig på Budolfi Privathospital.

Øvelse C – styrketræning for piriformis

Øvelser til piriformis-syndrom

Vil du igang med øvelserne med det samme, så find dem lige her. Øvelsesprogrammet er opbygget i 5 trin, med video-instruktion i styrkende genoptrænings-øvelser, som har til formål at fjerne smerterne. Træningen kan udføres i dit hjem og træningen skal udføres 2-3 dage om ugen.

Hvad er piriformis

Piriformis er navnet på en muskel der sidder dybt inde i balden. Iskiasnerven passerer lige forbi piriformis-muskelen, på sin ved ned til låret og benet.

Piriformis er egentligt latin og betyder “pæreformet”. Muskelen har fået sit navn på grund af dens pæreformede facon.

Muskelen er med til at holde hofteleddet stabilt når man går omkring, rejser sig fra eller sætter sig på en stol, går på trapper, løber, går i ujævnt terræn med mere.

Hvad er forskellen på piriformis-syndrom og iskias?

Smerterne fra piriformis-syndrom og en klemt iskias-nerve ligner rigtigt meget hinanden. Smerterne sidder oftest i balden, kan stråle ned igennem baglåret, og i nogle tilfælde går smerterne helt ned i underbenet.

Typiske tegn på smerter fra piriformis-syndrom:Typiske tegn på at iskias-nerven sidder i klemme i ryggen:
– Smerter i den ene balde.
– I nogle tilfælde stråler smerterne fra balden ned gennem baglåret, og måske også helt ned i læggen og underbenet.
– Smerterne mærkes kraftigere når du sidder ned, rejser dig fra en stol, når du går op ad en trappe eller op ad bakke.
– Smerterne kan også mærkes kraftigere når du bøjer dig forover for at snøre dine sko, samle ting op fra gulvet eller lignende.
– Du har smerter der trækker fra balden og ned i dit lår, nogle gange helt ned til foden.
– Det gør mere ondt når du står oprejst eller hvis du går en tur.
– Smerterne aftager eller forsvinder, når du sidder ned.

Når jeg skal stille diagnosen og skelne mellem om smerterne stammer fra en overbelastet piriformis-muskel, eller at nerven sidder i klemme i ryggen, så spørger jeg ganske enkelt mine patienter om de oplysniger du finder ovenfor. Er jeg i tvivl undersøger jeg piriformis-muskelens funktion med nogle såkaldte muskeltests, og jeg undersøger om smerterne kan fremprovokeres af bevægelser der klemmer leddene i lænden sammen.

Vil du vide mere

Baggrundslitteratur

Hopayian et al, “The clinical features of the piriformis syndrome: a systematic review”, European Spine Journal (2010) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2997212/