Hvad er iskias? - Aalborg Rygklinik
Iskias

Hvad er iskias?

Hvad er iskias, hvordan behandles iskias-smerter, og hvilke øvelser virker på iskias? Få svar på alle dine spørgsmål her.

hvad er iskias
Hvad er iskias?

Iskias er kroppens største nerve. Den udspringer nederst i rygsøjlen, og forgrener sig ned gennem bladen, låret og underbenet, til foden og tæerne. Nerven fungerer som en ledning, der sender elektriske impulser mellem hjernen og dit ben. Iskiasnerven forsyner benet, foden og tæernes muskler med signaler, så de kan arbejde og skabe bevægelse. Nerven forsyner huden med følesans og gør os i stand til at føle smerte.

Hvorfor får man iskias-smerter?

Helt overordnet kan årsagerne opdeles i 4 kategorier:
1) Pladsmangel i lænden, som klemmer på iskias-nerven. Pladsmanglen kan skyldes diskusprolaps, udbulning på diskus, aldersforandringer (slidgigt) i lænden eller overbelastning af ryggen.
2) Stivhed eller arvæv i selve iskiasnerven, eller det bindevæv som nerven løber igennem undervejs ned i benet. Stivhed og arvæv kan skyldes slidgigt-forandringer, følger efter en  ryg-operation, følger efter diskusprolaps, eller fra en betændelsestilstand i nerven.
3) Smerter der stammer fra en skade eller overbelastning af musklerne i balden (piriformis-syndrom) eller bagpå låret.
4) Endeligt kan der være tale om en medicinsk sygdom, der påvirker nervevævet.
Læs mere om årsagerne her.

Hvordan behandler man iskias-smerter?

Behandling af iskias afhænger af, hvilken årsag der er til smerterne. Derfor findes der forskellige måder at behandle iskias-smerter på.
Læs mere om behandlingen her.

Hvordan behandler man nervebetændelse?

Nervebetændelse (neuritis) skyldes oftest en medicinsk sygdom (infektion, diabetes, alkoholisme, Charcot-Marie-Tooth sygdom). Behandlingen er først og medicinsk. Ved lammelser kan fysioterapi og øvelser anvendes i genoptræningen. Læs om nervebetændelser på Sundhed.dk.

Hvilke øvelser virker på en stram iskias?

Der findes en række øvelser til at genoptræne en stram iskiasnerve trinvist. Du finder hele mit genoptræningsprogram til stramhed og arvæv omkring iskiasnerven lige her.

Hvordan føles en klemt iskias?

De typiske tegn på at din iskias-nerve sidder i klemme er følgende:
1) Du har smerter der trækker fra balden og ned i dit lår, nogle gange helt ned til foden.
2) Der kan være snurrende, prikkende eller sovende fornemmelser i dit ben eller din fod.
3) Det gør mere ondt når du står oprejst eller hvis du går en tur.
4) Smerterne aftager eller forsvinder, når du sidder ned.

Hvor sidder iskias-nerven?

Iskiasnerven udspringer nederst i rygsøjlen, og forgrener sig ned gennem bladen, låret og underbenet, til foden og tæerne.

Hvad sker der med en klemt iskias?

Når nerven kommer i klemme, bliver blodforsyningen afklemt og populært sagt “syrer nerven til”. Der kan opstå smerter, prikkende/stikkende føleforstyrrelser, svækkelse af de muskler nerven forsyner med signaler, og ændret følesans i de hudområder som nerven hører til. Få mere viden her.

Hvorfor får man en skade i iskias?

Iskias opstår oftest i forbindelse med at man har ondt i ryggen, hold i ryggen, eller når man får en diskusprolaps. Iskias kan også opstå ved en overbelastningsskade, eller på grund af aldersbetinget forsnævring omkring nerven (spinalstenose).

Hvad er arvæv i iskias?

Arvæv er kroppens måde at reparere en skade på. Arvæv kan medføre problemer hvis det fylder for meget, så nerven bliver klemt, eller hvis det er stramt eller svagt. Her får du mit genoptræningsprogram til arvæv omkring iskiasnerven – klik her.

Kan iskias-nerven blive for kort?

Selve iskiasnerven kan ikke ændre længde, men nerven kan føles som om den er for kort, når den sidder i klemme eller hvis den har været udsat for en skade. Arvæv omkring nerven kan også få den til at føles kort eller stram. Se mere om arvæv i iskias her.

Er der øvelser til en klemt nerve i ryggen?

De fleste af de patienter jeg ser, som lider af smerter fra en klemt nerve i ryggen (iskias), kan slippe helt af med iskiassmerterne ved hjælp af nogle enkle øvelser. Øvelserne mindsker trykket på nerven, og hjælper med til at hele nerven. Du finder øvelserne her.

Øvelser til iskias-smerter

Slip af med smerterne i en fart. Få de rigtige øvelser her,