Hvorfor har jeg fået en diskusprolaps? - Aalborg Rygklinik
Diskusprolaps

Hvorfor har jeg fået en diskusprolaps?

Mange af mine patienter spørger mig, hvad årsagen er til at de har fået en diskusprolaps.

Se med i videoen her og få forklaringen.

HVORFOR HAR JEG FÅET EN DISKUSPROLAPS?

Grundlæggende tror de fleste mennesker at de har fået en diskusprolaps, fordi de har gjort noget skadeligt ved deres krop. En diskusprolaps opstår, når det bløde væskeholdige materiale inden i diskus, siver ud gennem sprækker i bruskskivens ydre ring. Det er oftest midaldrende mennesker der får en diskusprolaps, og det hænger sammen med at deres bruskskiver stadig har en blød kerne, og at de har fået revner og sprækker som den bløde kerne kan sive ud igennem. Unge mennesker får sjældent diskusprolaps, fordi de ikke har revner nok i skiven. Ældre mennesker får sjældent en diskusprolaps, fordi kernen i deres bruskskive er størknet og derfor er den ikke i stand til at sive ud imellem de sprækker de har i ringen. Årsagen til at du har fået en diskusprolaps, kan derfor blot være den kendsgerning at dine bruskskiver er blevet midaldrende.

Hvorfor har jeg fået en diskusprolaps

TO ANDRE FAKTORER

Udover din alder, er der to andre faktorer som kan medvirke til at du har fået en prolaps. Først og fremmest har dine gener stor betydning for, hvor stor en risiko du har for at få diskusprolaps. Har en af dine forældre eller søskende haft en diskusprolaps, så har du selv op til 6 gange større risiko for at få en prolaps. Behandler du din ryg uhensigtsmæssigt, med ubekvemme foroverbøjede arbejdsstillinger eller tunge løft i lang afstand fra kroppen, så er din risiko for at få en diskusprolaps kun 2 gange højere. Med andre ord har det større betydning hvem du deler gener med, end hvad du udsætter din ryg for.

SÅDAN PASSER DU PÅ DINE BRUSKSKIVER

En af de vigtigste ting du selv kan gøre for at beskytte dine bruskskiver, er at få noget motion. Fysisk træning i fritiden hjælper med at holde dine bruskskiver sunde, og motion reducerer risikoen for diskusprolaps med op til 80%. Lær mere om hvordan motion hjælper diskus her.

MERE INFORMATION

  • Se flere informative videoklip om diskusprolaps – klik her.
  • Sådan virker genoptræning på dine diskus-skiver – se filmen her.
  • Læs mere om motion, styrketræning of forebyggelse af diskusprolaps – klik her.

HENT ØVELSERNE OG START DIN BEHANDLING MED DET SAMME

Få dit aktive og smertefri liv tilbage, ved hjælp af de øvelser der virker til en diskusprolaps.