Sådan holder du dine bruskskiver sunde - Aalborg Rygklinik
Diskusprolaps,  Råd og tips

Sådan holder du dine bruskskiver sunde

Ligesom alle kroppens bestanddele, har diskus brug for en mekanisme der giver den næring og fjerner affaldsprodukter. Processen stimuleres af fysisk belastning der komprimerer ryggens led og brusk.

Bevægelse og belastning giver bruskskiverne næring

I menneskets bruskskiver sker udskiftningen af nærings- og affaldsstoffer ved hjælp af diffusion. Næringsstoffer fra de omkringliggende ryg-knogler diffunderer ind i diskus og affaldsprodukter diffunderer ud.

Patienter med rygsmerter eller diskusprolaps har tendens til at beskytte ryggen, ved at undgå at bevæge sig. Dermed forringes den naturlige pumpefunktion og udskiftningen af nærings- og affaldsstoffer hindres.

Motion er en vigtig del af behandlingen

Forringelse af pumpe-funktionen resulterer i uønskede forandringer i diskus’ opbygning, og det kan medføre flere smerter. Derfor er en vigtig del af behandlingen ved diskusprolaps, at hjælpe patienten med at finde nogle gode måder at få motioneret ryggen på.

Dermed hjælper man kroppen egen helingsmekanisme med selv at gøre diskus normal igen.

HVORDAN SIKRER JEG AT DISKUSPROLAPSEN IKKE KOMMER TIL AT GENERE MIG I FREMTIDEN?

Din bedste forsikring mod at mindske risikoen for at få en diskusprolaps igen er at gøre din krop mere modstandsdygtig overfor skader, samt ved at bruge din krop fornuftigt. Derfor er det vigtigt at får motion så du holder dig stærk og i god form. Idag ved vi at risikoen for at få ondt, er større hvis man er i dårlig fysisk form. Det er også vigtigt at bruge din krop på en varieret måde samt at lære, hvordan du undgår at overbelaste ryggen.

Mere viden