Diskusprolaps i lænden - Aalborg Rygklinik
Diskusprolaps,  Råd og tips

Diskusprolaps i lænden

Hvordan og hvorfor opstår en diskusprolaps i lænden, hvordan heler den, hvordan virker øvelser og træning, og må jeg gå på arbejde?

Få en forklaring på årsagen til smerterne, og lær hvad du selv kan gøre for at få det godt igen.

Her på siden har jeg samlet en masse information, der gør dig klogere på diskusprolaps.

SÅDAN OPSTÅR EN DISKUSPROLAPS

I dette videoklip kan du se hvordan en diskusprolaps opstår, hvordan den heler, og hvilke behandlingsmuligheder der findes.

HVORFOR HAR JEG FÅET EN DISKUSPROLAPS?

Mange af mine patienter spørger mig, hvad årsagen er til at de har fået en diskusprolaps. Se med i videoen her og få forklaringen.

SÅDAN VIRKER ØVELSER PÅ EN DISKUSPROLAPS

Her får du forklaringen på hvordan øvelser bruges til at behandle en diskusprolaps med.

DERFOR SKER GENOPTRÆNING GRADVIST

Når du har en diskusprolaps så sørger kroppen for at reparere skaden. Helingen af den skadede diskus påvirkes af genoptræning. Her viser jeg dig hvordan genoptræning påvirker helingsprocessen.

SÅDAN HELER EN DISKUSPROLAPS

Se med her og få forklaringen på de forskellige faser der er i helingen af diskusprolaps.

DERFOR SKAL DU VÆRE AKTIV

Når din krop skal reparere sig selv, så sørger den for at skaden bliver genopbygget til at klare de krav du stiller til din ryg. Hvis du ikke er fysisk aktiv, så bliver skaden ikke bygget op til at klare fysisk belastning. Derfor er det bedst at gå gradvist igang med normal aktivitet, så snart det er muligt.

SUNDHEDSSTYRELSENS ANBEFALINGER

Sundhedsstyrelsen har udgivet en rapport med anbefalinger til behandling af diskusprolaps, der skal sikre ensartet behandling og hurtigere raskmelding. Fysioterapeut Martin Melbye fra Aalborg Rygklinik har deltaget i ekspertudvalget bag Sundhedsstyrelsens rapport, hvor han var udpeget af Dansk Selskab for Fysioterapi.

NÅR SMERTERNE PLUDSELIGT BLUSSER OP

I forbindelse med at en diskusprolaps heler, er det normalt at der sker en midlertidig opblussen i smerterne. Her får du forklaringen på hvorfor det sker.

DISKUSPROLAPSEN ER VÆK – HVORFOR HAR JEG STADIG ONDT?

Nogle patienter har fået at vide at de har en diskusprolaps, men når de bliver scannet bagefter, viser billederne at diskusprolapsen er væk. I den situation har de svært ved at forstå hvorfor de så stadig har ondt. Se videoen her og få forklaringen.

FÅ DE RIGTIGE ØVELSER MED DET SAMME

Online øvelsesprogram, med video-instruktion i smertelindrende øvelser.

SÅDAN OPSTÅR EN DISKUSBULE

Her får du forklaringen på hvordan en diskusbule opstår. Buler på diskus kan ses på MR-scanning, og kaldes også for “diskus-protrusion”, eller “udposning på diskus”.

FIRE MYTER OM DISKUSPROLAPS

I denne video fra en live-sending på Facebook, forklarer jeg hvordan en diskusprolaps opstår, og så diskuterer jeg 4 myter om diskusprolaps.

BEHANDLING AF DISKUSPROLAPS

Behandlingen af diskusprolaps rummer fire elementer: lindring af smerterne, træning og øvelser der stimulerer helingsprocessen, vejledning i hvad der er godt og skidt at gøre, samt en plan for hvordan og hvornår du kan genoptage fritidsinteresser, motion og husligt arbejde, samt hvornår det er på tide at raskmelde dig.

Operation for diskusprolaps i lænden

For nogle patienter, med diskusprolaps i lænden, er den bedste løsning af blive opereret. Nogle har den opfattelse at en operation for diskusprolaps, er et meget dramatisk indgreb. I det videoklip her, ser man hvordan neurokirurgerne på Aalborg Universitetshospital fjerner en diskusprolaps på helt udramatisk måde.

NÅR NERVEN SIDDER I KLEMME

Her får du en kort forklaring på hvordan en nerve er opbygget, og hvorfor det gør ondt i benet, når den sidder i klemme.

MERE VIDEN OM DISKUSPROLAPS

Hold din ryg sund og forebyg diskusprolaps i lænden – læs mere her.

Læs flere af mine artikler om diskusprolaps her.