Symptomer på diskusprolaps - Aalborg Rygklinik
Diskusprolaps,  Råd og tips

Symptomer på diskusprolaps

Symptomer på diskusprolaps opstår som regel gradvist, og er sjældent forårsaget af en enkelt traumatisk årsag. Ved diskusprolaps i lænden, vil der være smerter, snurren eller soven i det ene eller begge ben. Når man undersøger det smertende ben, kan der være ændret følesans på huden, svækket muskelstyrke. Reflekserne (knæ, hase og achilles) kan være svagere på det smertende ben. Man regner med at 2-3% af befolkningen rammes af en diskusprolaps i lænden, i løbet af livet. Diskusprolaps i nakken er sjældnere. Smerterne er som regel værst i de første 4 uger. Symptomerne vil gradvist aftage, men der kan gå et par måneder før kroppens helingsmekanismer har en mærkbar effekt på smerterne.

Symptomer på diskusprolaps
Højre ben

HVEM FÅR SYMPTOMER PÅ DISKUSPROLAPS?

Diskusprolaps i lænden er rammer oftest folk i alderen 30-55 år. Diskusprolaps rammer lige så mange mænd som kvinder. De fleste patienter kan behandles, med godt resultat, ved hjælp af øvelser, rådgivning og smertestillende medicin. Der er mange faktorer, der har betydning for, om man får diskusprolaps, men genetisk arvelighed ser ud til at spille en vigtig rolle. Der er større risiko for at få diskusprolaps, hvis man ryger, hvis man har været udsat for et alvorligt traume mod rygsøjlen samt hos folk med meget hårdt rygbelastende arbejde.

DU SKAL VÆRE SÆRLIG OPMÆRKSOM HVIS…

Ved følgende symptomer på diskusprolaps, skal du konsultere din egen læge med det samme:

  • Dine muskler i benet er tydeligt svækkede. Som regel vil svækkelsen betyde at du ikke kan stå på hæl eller tæer
  • Du er ude af stand til at tømme din blære helt, selv om du føler trang til at tisse.
  • Du har ikke kontrol over lukkemusklerne i din endetarm. Der går luft eller afføring fra endetarmen, uden at du har kontrol over det.
  • Du har nedsat følesans i skridtet, på kønsorganerne eller omkring endetarmsåbningen.

BESTIL TID TIL BEHANDLING

Aalborg Rygklinik har erfaring med diagnostik, behandling og genoptræning af patienter med diskusprolaps siden 1999. Har du brug for afklaring af din diagnose, øvelser til at lindre og fjerne smerterne samt vejledning i, om der er aktiviteter, sport eller andet, som du skal holde pause med på grund af smerterne, så bestil en tid til individuel undersøgelse og behandling. Aalborg Rygklinik er en del af Budolfi Privathospital, hvor vi tilbyder udredning, MR-scanning, samt røntgenvejledt nerverodsblokade og kikkertoperation for diskusprolaps.

Læs mere om behandling af diskusprolaps her.

MERE VIDEN OM SYMPTOMER PÅ DISKUSPROLAPS

  • Se flere informative videoklip om diskusprolaps – klik her.
  • Patienthåndbog på Sundhed.dk.

SMERTELINDRENDE ØVELSER

I disse online behandlingsprogrammer, får du grundig video-instruktion i de øvelser jeg bruger til at behandle og fjerne smerter og symptomer på diskusprolaps.