Fem myter om diskusprolaps lænd - Aalborg Rygklinik
Diskusprolaps

Fem myter om diskusprolaps lænd

Her får du et overblik over fup og fakta om diskusprolaps lænd.

MYTE: Diskusprolaps skyldes et tungt løft

Det er meget sjældent at diskusprolaps skyldes, at du har løftet noget der var for tungt.

Oftest skyldes en diskusprolaps at din ryg er nået til midten af livet, og det er da også oftest 35-55-årige der får en diskusprolaps. Når man bliver ældre, sker der ting i ryggen, som gør det vanskeligere at få en diskusprolaps. En anden væsentlig årsag til diskusprolaps er genetik. Har dine forældre eller søskende haft diskusprolaps, er risikoen for du får en diskusprolaps op til 6 gange højere. Hvis du løfter noget der meget tungt og holder det ude foran din krop, vil det belaste dine bruskskiver, men risikoen for at det fører til en diskusprolaps er mindre.

MYTE: Du må ikke sidde ned når du har en diskusprolaps

Det må du gerne!

Du kan ikke skade diskus ved at sidde ned. Sommetider kan det endda lindre smerterne at sidde ned. Gør det ondt at sidde ned, så skal du naturligvis ikke sidde mere en højst nødvendigt, men farligt er det altså ikke. Her får en vejledning i den bedste siddestilling, når du lider af en diskusprolaps i lænden.

MYTE: Man skal træne

Ja, hvis smerterne tillader det!

I starten af et forløb med diskusprolaps, kan smerterne være så slemme at ethvert forsøg på at træne, medfører flere smerter i mange timer efter. Hvis det er tilfældet, kan det være fornuftigt at give skaden lidt ro, spise smertestillende medicin, og prøve igen om nogle uger. Det er naturligvis heller ikke ligegyldigt hvilken slags træning man laver. Træningen skal helst passe til skaden, og det er ikke meningen at træningen skal forværre smerterne. Få de rigtige øvelser her.

MYTE: De bedste øvelser er McKenzie-øvelser

Det passer ikke!

Den version af McKenzie-øvelser hvor ryggen bøjes bagover, kan klemme sammen om den ømme nerve og provokere smerterne. I flere tilfælde kan McKenzie-øvelser, hvor ryggen bøjes bagover, gøre det vanskeligere at slippe af med smerterne. Lær i stedet de øvelser som letter trykket på nerven, og mindsker smerterne. Få øvelserne her.

MYTE: Man skal for enhver pris undgå en operation

Det er jeg absolut ikke enig i!

De fleste mennesker der får en diskusprolaps kan få det godt uden en operation. Men hos en lille gruppe, på 5-10%, er smerterne så slemme og langvarige at de ikke kan passe deres job, ikke kan sove om natten. Hvis ikke den “konservative” behandling med smertestillende medicin, øvelser og gode råd, er i stand til at skabe bedring indenfor 3-4 måneder, så synes jeg det er fornuftigt at overveje en operation. Læs mere om min holdning til operation for diskusprolaps her.

START DIN BEHANDLING OM 5 MINUTTER – hent øvelserne her

Her får du adgang til de øvelser jeg bruger til at behandle og genoptræne diskusprolaps i lænden.

VIL DU VIDE MERE

  • Her finder du flere informationer om diskusprolaps – lær mere her.
  • Når du har en diskusprolaps, er det bedst at være så fysisk aktiv som smerterne tillader. Men hvordan ved du om du gør for lidt, for meget eller lige tilpas? Få reglerne her.
  • Læs om diskusprolaps i lænden på Sundhed.dk

Har du brug for behandling?

På Budolfi Privathospital har vi alle muligheder for at hjælpe dig med udredning, fysioterapi, øvelser, nerverodsblokade og eventuelt en operation.

Ring for tidsbestilling