Iskias-smerter – nerve i klemme

Kom med ind under huden på problemet

Af Martin Melbye, Fysioterapeut Dip MDT, Aalborg Rygklinik

HVAD ER ISKIAS?

Ordet “iskias” er græsk og bruges til at betegne bensmerter fra den store nerve der går hele vejen ned gennem. Nerven kaldes for “iskias-nerven”.

Iskias-smerter stråler som regel ned gennem ballen, låret og helt ud til læggen og foden. Nogle patienter med iskias-smerter, har også prikkende og stikkende fornemmelser i huden på benet, eller i foden.

Der kan være flere forskellige typer af iskias-smerter, og hvis du gerne vil vide mere om dem, så læs med her.

BEHANDLING AF ISKIAS-SMERTER

Behandling af iskias afhænger af, hvilken årsag der er til smerterne. Det siger næsten sig selv, at man ikke behandler alle typer af problemer helt ens. Læs mere om behandling – klik her.

HVAD ER ÅRSAGEN TIL SMERTERNE?

Oftest er det ryggens led eller muskler der er årsag til iskias-smerter. Iskias-smerterne kan også stamme fra leddene i bækkenet eller hoften. I denne artikel vil jeg mest fortælle dig om nogle af de forskellige typer af iskias-smerter.

Vil du gerne vide noget om hvordan smerterne opstår, så kan du i stedet læse denne artikel – klik her

ER ALLE SMERTER IKKE ENS?

Iskias-smerter kan skyldes flere forskellige typer af nervepåvirkning; det kan være et mekanisk tryk fra en diskusprolaps, en kemisk påvirkning fra kroppens celler, en ændring i nervesystemets følsomhed overfor smerter, eller årsagen kan være en direkte skade på selve iskiasnerven. Uanset hvad der den bagved liggende årsag, så skal disse forskellige smertetyper behandles forskelligt.

BETÆNDELSE I ISKIASNERVEN

Smerter på grund af en betændt iskias-nerve skyldes gudskelov sjældent en infektion med bakterier eller lignende. Oftest er der tale om betændelse fordi nerven påvirkes af kemiske stoffer fra en diskusprolaps. Det rigtige fag-ord for denne slags betændelse er “inflammation”.

Inflammationen medfører smerter fra nerven, og indimellem kan der opstå hævelse i nerven.

Når nerven bliver betændt vil den, i en periode, blive mere følsom over de helt almindelige påvirkninger den udsættes for i dagligdagen. Derfor vil helt almindelige og harmløse bevægelser og dagligdags aktiviteter være særdeles smertefulde. Når vi bevæger os i dagligdagen, udsættes iskiasnerven for både tryk- og strækpåvirkninger, og det er den bygget til at kunne klare.

Behandlingen er at patienten ændrer sine aktivitetsmønstre, så nerven får noget ro i en periode.

Man anvender ofte smertestillende gigttabletter (NSAID, Ibuprofen, Ipren, Ibumetin, Bonyl) til at behandle denne slags smerter.

Øvelser der letter trykket på nerven kan have en gavnlig effekt på smerterne.

ISKIASNERVEN ER I KLEMME

Iskiasnerven kan blive klemt på grund af diskusprolaps eller på grund af slidforandringer i rygsøjlen. Rundt om nerven ligger der et isolerende materiale, som har indbygget små fine blodkar.  Det er disse blodkar der forsyner nerven med ilt og brændstof. Når nerven kommer i klemme, bliver blodforsyningen dårligere og populært sagt “syrer nerven til”. Smerterne kan behandles med visse typer medicin, og med såkaldte “pladsskabende øvelser” som har til formål at stimulere den naturlige blodcirkulation omkring nerven.

Se mit videoklip om den klemte iskiasnerve her her

SMERTERNE LAVER KUK I SYSTEMET – DE FØLSOMME NERVER

Hvis kroppen udsættes for meget kraftige eller meget langvarige smerter, kan der ske en ændring i den måde centralnervesystemet tolker nervesignaler på. Kraftige eller langvarige smerter ændrer den måde nervesignaler tolkes på i rygmarven, og oppe i hjernen.

Denne ændring kaldes for central sensitivisering – øget følsomhed i hjerne og rygmarv. Ændringen er helt normal og tjener til, at gøre os lidt mere forsigtige med vores krop når vi har ondt. Hos nogle mennesker falder denne øgede følsomhed ikke til ro igen, og det medfører at de ikke kan klare helt den samme mængde aktivitet som tidligere.

Almindelige og uskadelige påvirkninger vil gøre ondt. Eksempelvis kan det være smertefuldt bare at have bukser, strømper og sko til at røre ved benet. Flere af de mennesker der lider af denne tilstand, oplever også en kraftig smerte-opblussen, i timerne eller dagen efter at de har udført helt almindelige dagligdags opgaver.

Der findes optræningsmetoder der kan forbedre tilstanden for nogle af disse mennesker, og visse typer af smertestillende medicin kan også lindre smerterne. Optræningsprincipperne der virker på denne tilstand kaldes “pacing” eller “graded activity”.

ISKIAS-SMERTER DER IKKE STAMMER FRA ISKIASNERVEN…?!

Nogle af de skader der rammer rygsøjlens bevægelige dele (led, muskler, sener), kan også medføre iskias-smerter. For eksempel kan diskussmerter med føre iskias, uden at selve iskias-nerven er i klemme eller direkte påvirket på anden måde.

Den slags smerter kalde ‘refererede smerter’, og opstår fordi de nerver der mærker hvordan diskus-skiven har det, samtidigt registrerer impulser fra iskias-nerven.

Derfor vil centralnervesystemet opfatte diskus-smerten som om den også kom fra iskias-nerven. Som tommelfinger-regel vil det være sådan at et lille problem i diskus gør ondt i ryggen, og hvis der er tale om et større problem, vil smerterne også ‘refereres’ ned i iskiasnervens område.

For at kunne behandle sådan et problem, skal man naturligvis først undersøge patienten grundigt, og analysere sig frem til hvad der er den egentlige årsag til smerterne.

KONKLUSION

Som det det gerne skulle fremgå af denne artikel, kan der være flere forskellige årsager til iskias-smerter; der kan være betændelse i nerven, nervesystemets følsomhed kan være forhøjet, iskiasnerven kan sidde i klemme på grund af diskusprolaps eller slidgigt, og smerterne kan skyldes diskussmerter. Alle disse problemer skal behandles forskelligt, og derfor skal man undersøge en patient grundigt før man kan lave en målrettet behandlingsplan. Flere af de nævnte årsager til iskias-smerter kan behandles med øvelser og træning. Som regel vil jeg bede patienten om at lave en enkelt eller måske to forskellige øvelser, for at ramme og afhjælpe smerterne så præcist og effektivt som muligt.

KILDER

Chen, C., Cavanaugh, J. M., Song, Z., Takebayashi, T., Kallakuri, S., Wooley and P. H. (2004). “Effects of nucleus pulposus on nerve root neural activity, mechanosensitivity, axonal morphology, and sodium channel expression.” Spine 29(1): 17-25.

Schafer, A., Hall, T., Briffa and K. (2008). “Classification of low back-related leg pain-A proposed patho-mechanism-based approach.” Man Ther.

Takahashi, N., Yabuki, S., Aoki, Y., Kikuchi and S. (2003). “Pathomechanisms of nerve root injury caused by disc herniation – an experimental study of mechanical compression and chemical irritation.” Spine 28(5): 435-441.

Søg på denne side

Få den rigtige behandling

Ring til klinikken

Tlf 20 72 64 48

eller

Book Online

Det siger patienterne

TO GENSTRIDIGE DISKUSPROLAPSER"Martin er en helt unik person med utrolig stor ekspertise, empati og handlekraft. Jeg har to diskusprolapser i ryggen, som virkelig er genstridige og derved har været svære og få bugt med, men Martin forsøger på alle tænkelige måder at hjælpe. Jeg kan på det varmeste anbefale Aalborg Rygklinik". Dorte Jakobsen
AALBORG RYGKLINIK ER STEDET"Aalborg Rygklinik er stedet, hvis du døjer med ryggen. Martin har hjulpet mig HVER gang". Iben Christensen
TAK FOR HJÆLPEN"Tusind tak for hjælpen ifm min indlæggelse på sygehuset, dejligt at du tog over. Ville ønske at jeg havde kontaktet dig for 3 år siden, så jeg havde fået den rigtige diagnose fra starten, det tog dig 45 minutter og stille den rigtige diagnose". Dorte Farsø
I GODE HÆNDER EFTER UHELD MED NAKKEN“Efter et uheld fik jeg rigtigt ondt i nakken. Martin Melbye gav mig en forklaring på årsagen til smerterne, og lærte mig to simple øvelser som fjernede smerterne. Havde jeg vidst at smerterne kunne fjernes så let og effektivt, havde jeg ikke ventet 2 måneder med at gå til fysioterapi”. Jette Eriksen
NORMAL IGEN EFTER DISKUSPROLAPS“Da Jeg fik en diskusprolaps, gjorde smerterne det umuligt at passe mit job som murer. Til sidst måtte min kone klare alt det huslige. Min læge henviste mig til Aalborg Rygklinik. Martin hjalp mig med at få styr på smerterne. Nu kan jeg gå på arbejde, og have en normal dagligdag”. Karsten Frandsen
ENDELIG BLEV JEG TAGET ALVORLIGT“Martin Melbye på Aalborg Rygklinik hjalp mig, da jeg fik den tredje diskusprolaps. Jeg havde prøvet al mulig behandling uden at få det bedre. Jeg ville helst opereres og have prolapsen fjernet. Martin kunne sige, at fysioterapi ikke ville hjælpe hurtigt. Nu er jeg blevet opereret og har det godt. Tak fordi du tog mig alvorligt Martin!”. Jonas T
EN REN FORNØJELSE“Jeg vil godt anbefale Martin! Jeg har en diskusprolaps i ryggen, og jeg tør ikke at få den opereret. Det var en ren fornøjelse at besøge Martin på Aalborg Rygklinik, for han tog sig god tid til at forklare hvorfor jeg har ondt og hvad der kan gøres ved det. Jeg følte mig rigtigt tryg og nu forstår jeg virkeligt, hvad det er der skal til for at jeg får det bedre". Jens Andersen
HJALP MED DET SAMME“Efter at have døjet med ondt i ryggen i 2-3 måneder, tog jeg mig sammen til at gå til lægen. Han sendte mig hen på Aalborg Rygklinik. Allerede efter den første behandling mærkede jeg at smerterne i ryggen var blevet mindre. De øvelser jeg fik, hjalp også". Olav Christiansen
TAK FOR FORKLARINGEN"Hej Martin! En fantastisk video, jeg netop fandt på nettet, som du har lavet. Jeg fik en diskusprolaps for ca. 12 mdr. siden og din beskrivelse har været den, som jeg har kunnet forstå, selvom jeg undervejs har forsøgt at sætte mig ind i problemet. Så tak for det." Pia Christensen
MARTIN TALER LIGE UD AF POSEN"Martin taler lige ud af posen i et sprog, man kan forstå. Han er hjælpsom langt udover det forventlige. Nå, ja - så er han også dygtig og tænker sig om. Bedste anbefalinger herfra!", Mick Anderson

På Aalborg Rygklinik får du

Svar på dine spørgsmål

Individuel behandlingsplan

Indblik i årsagen smerterne

Grundig undersøgelse af din ryg

Øvelser med direkte og målrettet virkning

Få seneste nyt om din ryg

Vores nyheder direkte i din indbakke.

© 2018 Aalborg Rygklinik .