Forskellige årsager til iskiassmerter - Aalborg Rygklinik
Iskias

Forskellige årsager til iskiassmerter

  • Hvad er iskias?
  • Hvorfor får man iskias-smerter?
  • Hvilke øvelser kan fjerne smerterne?
  • Læs artiklen her for at få svarene.

ISKIAS ER KROPPENS STØRSTE NERVE

Iskias er egentligt navnet på kroppens største nerve. Den starter i lænden, nederst i din ryg, og forgrener sig ned gennem din balde, dit ben og helt ud i foden og tæerne. Når folk har smerter der stråler ud gennem balden og benet, kalder man det derfor for “iskias-smerter”.

Iskias-nerven funger som en elektrisk ledning, der sender signaler fra hjernen ud til musklerne. Nerven sender også signaler tilbage til hjernen, fra huden og andre føleorganer i kroppen.

Når der er noget galt med iskiasnerven, kan man derfor få både smerter, såkaldte føleforstyrrelser (snurren, soven, prikken) i benet, og svækkelse af muskulaturen.

Der kan være flere forskellige årsager til iskiassmerter, og derfor behandles alle patienter ikke på præcist samme måde.

iskiassmerter

FORSKELLIGE GRUNDE TIL ISKIAS-SMERTER?

Iskias betyder som sagt blot, at man har smerter i ben, fod eller tæer, og at disse smerter kommer fra den store iskiasnerve. Der kan være flere årsager til smerterne.

Helt overordnet kan årsagerne opdeles i 4 kategorier:

  • Pladsmangel i lænden, som klemmer på iskias-nerven. Pladsmanglen kan skyldes diskusprolaps, udbulning på diskus, aldersforandringer (slidgigt) i lænden eller overbelastning af ryggen. Se her hvordan pladsmangel opstår.
  • Stivhed eller arvæv i selve iskiasnerven, eller det bindevæv som nerven løber igennem undervejs ned i benet. Stivhed og arvæv kan skyldes slidgigt-forandringer, følger efter en  ryg-operation, følger efter diskusprolaps, eller fra en betændelsestilstand i nerven.
  • En skade eller overbelastning af musklerne i balden (piriformis-syndrom), eller musklerne i baglåret.
  • Endeligt kan der være tale om en medicinsk sygdom, som påvirker nervevævet.

Når du opsøger fysioterapi-behandling for iskiassmerter, er det første, der skal ske, naturligvis at undersøge dig grundigt. Dette for at bestemme, hvor iskiasnerven er påvirket samt hvilken type problem, der ligger bagved symptomerne. De fire forskellige årsager, jeg har nævnt ovenfor, skal alle behandles forskelligt. Iskiassmerter kan stamme fra en nerve i lænden. Læs mere på Sundhed.dk

BESTIL TID TIL UNDERSØGELSE OG BEHANDLING

Bestil tid på klinikken, til individuel vurdering og behandling. Du bliver undersøgt grundigt, og får hjælp og vejledning i hvad du selv kan gøre for at slippe af med smerterne. Et typisk behandlingsforløb ved iskiassmerter, strækker sig over 2-4 konsultationer.

Ring for tidsbestilling

FÅ DE RIGTIGE ØVELSER TIL ISKIAS MED DET SAMME

Få de to effektive øvelser, jeg bruger til at fjerne smerter fra en klemt iskias-nerve.