Må man sidde ned når man har en diskusprolaps?

Lad os få aflivet en myte

MYTEN

Jeg bruger en stor del af min tid på behandle og genoptræne patienter, som lider af en diskusprolaps. Flere af de patienter jeg møder har fået besked på, af andre fagpersoner, at de ikke må sidde ned fordi det øger trykket inde i diskus-skiven.

Det har ofte den konsekvens at patienten bliver bange for at gøre skaden værre, og at det bliver enormt besværligt at komme igennem dagligdagen. Forestil dig hvor vanskeligt det er at indtage et måltid sammen med familien, at gå på toilettet, eller transportere dig væk fra hjemmet, hvis ikke du må sidde ned.

Det er i og for sig sandt at trykket inde i diskus-skiven øges, når man sætter sig ned med ryggen krummet sammen. Det er dog ikke ensbetydende med, at der sker forfærdelige ting og sager i diskus når man sidder ned.

Laboratorieforsøg har vist at diskusskiverne skal udsættes for meget store belastninger for at skades, og for at det øgede tryk kan medføre en diskusprolaps.

Det er med andre ord en myte, at det er skadeligt for diskus at sidde ned.

VIRKELIGHEDEN

I virkelighedens verden er det faktisk helt normalt at patienter med diskusprolaps i lænden, oplever at smerterne lindres når de sidder ned. Det er dog ikke tilfældet hos alle patienter.

Hvordan kan det være at smerterne fra en klemt nerve kan lindres, blot ved at man sidder ned? Det får du forklaringen på her:

Når der er kommet en sprække i diskusskiven, som tillader materialet inde i diskus at sive ud og genere iskiasnerven, så kan der opstå et pladsproblem inde i rygsøjlen.

Den åbning som iskiasnerven sidder i, inde i rygsøjlen, bliver simpelthen for trang når der også skal være plads til en diskusprolaps.

Årsagen til at det kan være gavnligt at sidde ned er, at netop denne åbning bliver lidt mere rummelig når man sidder med krummet ryg. Derfor kan det mindske trykket på den klemte iskiasnerve, og dermed lindre smerterne, at man sætter sig ned.

Illustrationen nedenfor viser, hvordan der skabes mere plads til nerve-roden, når man sætter sig ned og krummer ryggen en smule sammen.

Diskusprolaps

 

FORBUD ER FORBUDT

Der er stort set kun én ting der er forbudt, når man behandler mennesker med en diskusprolaps – og det er at give patienten forbud! Den bedste rettesnor en patient med diskusprolaps kan følge, er at lytte til smerterne i benet og ikke til fysioterapeuten.

Fysioterapeuten kan ikke mærke hvilke stillinger og bevægelser der henholdsvis lindrer og provokerer smerterne. Hvis man gør noget dumt med sin krop, når man har en nerve i klemme i ryggen, skal nerven nok gøre opmærksom på det ved at sende smertesignaler til hjernen. Når det gør ondt holder patienterne som regel op med at gøre de uhensigtsmæssige ting, af sig selv.

Behandlere, læger og fysioterapeuter kan nemt og uforvarende komme til at gøre patienters liv mere besværligt, blot ved at komme med velmenende forbud om at patienterne ikke må det ene og det andet.

Der er ingen grund til at man undgår dagligdags aktiviteter, medmindre der er god grund til det. Livet er besværligt nok i forvejen, når man har en diskusprolaps.

Hvis du har en diskusprolaps, og i dit unikke tilfælde er det uhensigtsmæssigt at sidde ned, så skal smerterne nok give dig besked. Får du ikke mere ondt af at sidde ned, så vær skeptisk hvis nogen prøver at bilde dig ind at det er skadeligt.

BRUG FOR  MERE HJÆLP?

Har du brug for mere hjælp til at fjerne smerterne, og til genoptræning efter diskusprolaps, så bestil tid til individuel undersøgelse, vejledning og instruktion i øvelser på Aalborg Rygklinik.

Book Online

eller

Ring 20 72 64 48

MERE VIDEN

Diskusprolaps – skal jeg så opereres? Læs mere her

Hvad sker der når en nerve kommer i klemme? Læs mere her

Sådan heler en diskusprolas – læs mere her

Behandling af diskusprolaps – læs mere her

KILDE

Nachemson and A. L. (1981). “Disc pressure measurements.” Spine 6(1): 93-97.

Søg på denne side

Få den rigtige behandling

Ring til klinikken

Tlf 20 72 64 48

Det siger patienterne

TO GENSTRIDIGE DISKUSPROLAPSER"Martin er en helt unik person med utrolig stor ekspertise, empati og handlekraft. Jeg har to diskusprolapser i ryggen, som virkelig er genstridige og derved har været svære og få bugt med, men Martin forsøger på alle tænkelige måder at hjælpe. Jeg kan på det varmeste anbefale Aalborg Rygklinik". Dorte Jakobsen
AALBORG RYGKLINIK ER STEDET"Aalborg Rygklinik er stedet, hvis du døjer med ryggen. Martin har hjulpet mig HVER gang". Iben Christensen
TAK FOR HJÆLPEN"Tusind tak for hjælpen ifm min indlæggelse på sygehuset, dejligt at du tog over. Ville ønske at jeg havde kontaktet dig for 3 år siden, så jeg havde fået den rigtige diagnose fra starten, det tog dig 45 minutter og stille den rigtige diagnose". Dorte Farsø
I GODE HÆNDER EFTER UHELD MED NAKKEN“Efter et uheld fik jeg rigtigt ondt i nakken. Martin Melbye gav mig en forklaring på årsagen til smerterne, og lærte mig to simple øvelser som fjernede smerterne. Havde jeg vidst at smerterne kunne fjernes så let og effektivt, havde jeg ikke ventet 2 måneder med at gå til fysioterapi”. Jette Eriksen
NORMAL IGEN EFTER DISKUSPROLAPS“Da Jeg fik en diskusprolaps, gjorde smerterne det umuligt at passe mit job som murer. Til sidst måtte min kone klare alt det huslige. Min læge henviste mig til Aalborg Rygklinik. Martin hjalp mig med at få styr på smerterne. Nu kan jeg gå på arbejde, og have en normal dagligdag”. Karsten Frandsen
ENDELIG BLEV JEG TAGET ALVORLIGT“Martin Melbye på Aalborg Rygklinik hjalp mig, da jeg fik den tredje diskusprolaps. Jeg havde prøvet al mulig behandling uden at få det bedre. Jeg ville helst opereres og have prolapsen fjernet. Martin kunne sige, at fysioterapi ikke ville hjælpe hurtigt. Nu er jeg blevet opereret og har det godt. Tak fordi du tog mig alvorligt Martin!”. Jonas T
EN REN FORNØJELSE“Jeg vil godt anbefale Martin! Jeg har en diskusprolaps i ryggen, og jeg tør ikke at få den opereret. Det var en ren fornøjelse at besøge Martin på Aalborg Rygklinik, for han tog sig god tid til at forklare hvorfor jeg har ondt og hvad der kan gøres ved det. Jeg følte mig rigtigt tryg og nu forstår jeg virkeligt, hvad det er der skal til for at jeg får det bedre". Jens Andersen
HJALP MED DET SAMME“Efter at have døjet med ondt i ryggen i 2-3 måneder, tog jeg mig sammen til at gå til lægen. Han sendte mig hen på Aalborg Rygklinik. Allerede efter den første behandling mærkede jeg at smerterne i ryggen var blevet mindre. De øvelser jeg fik, hjalp også". Olav Christiansen
TAK FOR FORKLARINGEN"Hej Martin! En fantastisk video, jeg netop fandt på nettet, som du har lavet. Jeg fik en diskusprolaps for ca. 12 mdr. siden og din beskrivelse har været den, som jeg har kunnet forstå, selvom jeg undervejs har forsøgt at sætte mig ind i problemet. Så tak for det." Pia Christensen
MARTIN TALER LIGE UD AF POSEN"Martin taler lige ud af posen i et sprog, man kan forstå. Han er hjælpsom langt udover det forventlige. Nå, ja - så er han også dygtig og tænker sig om. Bedste anbefalinger herfra!", Mick Anderson

På Aalborg Rygklinik får du

Svar på dine spørgsmål

Individuel behandlingsplan

Indblik i årsagen smerterne

Grundig undersøgelse af din ryg

Øvelser med direkte og målrettet virkning

Få seneste nyt om din ryg

Vores nyheder direkte i din indbakke.

© 2020 Aalborg Rygklinik .