Må man sidde ned når man har en diskusprolaps? - Aalborg Rygklinik
Diskusprolaps,  Nyheder

Må man sidde ned når man har en diskusprolaps?

MYTEN

Jeg bruger en stor del af min tid på behandle og genoptræne patienter, som lider af en diskusprolaps. Flere af de patienter jeg møder har fået besked på, af andre fagpersoner, at de ikke må sidde ned fordi det øger trykket inde i diskus-skiven.

Det har ofte den konsekvens at patienten bliver bange for at gøre skaden værre, og at det bliver enormt besværligt at komme igennem dagligdagen. Forestil dig hvor vanskeligt det er at indtage et måltid sammen med familien, at gå på toilettet, eller transportere dig væk fra hjemmet, hvis ikke du må sidde ned.

Det er i og for sig sandt at trykket inde i diskus-skiven øges, når man sætter sig ned med ryggen krummet sammen. Det er dog ikke ensbetydende med, at der sker forfærdelige ting og sager i diskus når man sidder ned.

Laboratorieforsøg har vist at diskusskiverne skal udsættes for meget store belastninger for at skades, og for at det øgede tryk kan medføre en diskusprolaps.

Det er med andre ord en myte, at det er skadeligt for diskus at sidde ned.

VIRKELIGHEDEN

I virkelighedens verden er det faktisk helt normalt at patienter med diskusprolaps i lænden, oplever at smerterne lindres når de sidder ned. Det er dog ikke tilfældet hos alle patienter.

Hvordan kan det være at smerterne fra en klemt nerve kan lindres, blot ved at man sidder ned? Det får du forklaringen på her:

Når der er kommet en sprække i diskusskiven, som tillader materialet inde i diskus at sive ud og genere iskiasnerven, så kan der opstå et pladsproblem inde i rygsøjlen.

Den åbning som iskiasnerven sidder i, inde i rygsøjlen, bliver simpelthen for trang når der også skal være plads til en diskusprolaps.

Årsagen til at det kan være gavnligt at sidde ned er, at netop denne åbning bliver lidt mere rummelig når man sidder med krummet ryg. Derfor kan det mindske trykket på den klemte iskiasnerve, og dermed lindre smerterne, at man sætter sig ned.

Illustrationen nedenfor viser, hvordan der skabes mere plads til nerve-roden, når man sætter sig ned og krummer ryggen en smule sammen.

Diskusprolaps

FORBUD ER FORBUDT

Der er stort set kun én ting der er forbudt, når man behandler mennesker med en diskusprolaps – og det er at give patienten forbud! Den bedste rettesnor en patient med diskusprolaps kan følge, er at lytte til smerterne i benet og ikke til fysioterapeuten.

Fysioterapeuten kan ikke mærke hvilke stillinger og bevægelser der henholdsvis lindrer og provokerer smerterne. Hvis man gør noget dumt med sin krop, når man har en nerve i klemme i ryggen, skal nerven nok gøre opmærksom på det ved at sende smertesignaler til hjernen. Når det gør ondt holder patienterne som regel op med at gøre de uhensigtsmæssige ting, af sig selv.

Behandlere, læger og fysioterapeuter kan nemt og uforvarende komme til at gøre patienters liv mere besværligt, blot ved at komme med velmenende forbud om at patienterne ikke må det ene og det andet.

Der er ingen grund til at man undgår dagligdags aktiviteter, medmindre der er god grund til det. Livet er besværligt nok i forvejen, når man har en diskusprolaps.

Hvis du har en diskusprolaps, og i dit unikke tilfælde er det uhensigtsmæssigt at sidde ned, så skal smerterne nok give dig besked. Får du ikke mere ondt af at sidde ned, så vær skeptisk hvis nogen prøver at bilde dig ind at det er skadeligt.

HAR DU BRUG FOR PROFESSIONEL HJÆLP?

Har du brug for mere hjælp til at fjerne smerterne, og til genoptræning efter diskusprolaps, så bestil tid til individuel undersøgelse, vejledning og instruktion i øvelser på Aalborg Rygklinik.

Ring for tidsbestilling

FÅ DE RIGTIGE ØVELSER

Få de effektive øvelser, jeg bruger til at behandle og fjerne smerter fra en diskusprolaps.

MERE VIDEN

  • Diskusprolaps – skal jeg så opereres? Læs mere her
  • Hvad sker der når en nerve kommer i klemme? Læs mere her
  • Sådan heler en diskusprolas – læs mere her
  • Behandling af diskusprolaps – læs mere her

KILDE

Nachemson and A. L. (1981). “Disc pressure measurements.” Spine 6(1): 93-97.