Forebyg diskusprolaps - hold din ryg sund - Aalborg Rygklinik
Diskusprolaps,  Råd og tips

Forebyg diskusprolaps – hold din ryg sund

Motion og fysisk aktivitet er en af de vigtigste ting du kan gøre, for at forebygge diskusprolaps og holde dine bruskskiver sunde.

Hold din ryg sund

En af de vigtigste ting du selv kan gøre for at holde dine bruskskiver sunde, er at få noget motion. Fysisk træning i fritiden hjælper med at holde dine bruskskiver sunde, og motion reducerer risikoen for diskusprolaps med op til 80%

Forebyggelse af diskusprolaps

Ligesom alt andet væv i kroppen, har diskus brug for en mekanisme der giver den næring og fjerner affaldsprodukter. I ryggens diskus-skiver sker det ved at næringsstoffer fra de omkringliggende ryg-knogler, siver ind i diskus. Affaldsprodukter siver ud. Denne proces går langsommere i diskus-skiverne, end eksempelvis i muskler, hud, og andre typer væv. Derfor er diskus også langsommere, til at hele en skade, end eksempelvis en muskel.

Forebyg diskusprolaps

Processen med at tilføre næringsstoffer, og bortskaffe affald, stimuleres når du belaster din ryg. De fleste former for bevægelse og belastning af ryggen, vil have en gavnlig effekt på processen. Det er årsagen til at bevægelse og belastning, i de rigtige mængder, har en gavnlig virkning på helingsmekanismerne i forbindelse med en skade på diskus. Et lavt fysisk aktivitetsniveau forbundet med større forekomst af diskusprolapser og rygsmerter.

Når rygmusklerne arbejder, presser de rygknoglerne sammen omkring diskus. På den måde presses affald ud af bruskskiven. Efterfølgende, når trykket i diskus lettes, suges ny næring ind i brusken.

Man kan godt træne så ofte og så hårdt, at risikoen for en rygskade forhøjes. Fornuftige motionsvaner handler om at finde den rette balance mellem træning og hvile (restitution). Lær hvordan du tilpasser dit motions- og aktivitetsniveau, når du har en diskusprolaps – få reglerne her.

Patienter med rygsmerter eller diskusprolaps har tendens til at beskytte ryggen, ved at undgå at bevæge sig. Dermed forringes den naturlige pumpefunktion og udskiftningen af nærings- og affaldsstoffer hindres.

Løb, hop og spring hvis du vil forebygge diskusprolaps!

Mange har den opfattelse at løbetræning kan være skadeligt for diskus-skiverne i ryggen. Den opfattelse er en myte. Forskning har vist at løb er sundt for diskus. Folk der løber regelmæssigt, har sundere bruskskiver, end folk der ikke løber. Det er vores opfattelse af enhver anden motionsform, hvor din ryg udsættes for stød- og trykpåvirkning, har den samme gavnlige virkning.

Få flere råd om løbetræning, rygsmerter og diskusprolaps her.

Fysisk aktivitet og motion kan forebygge diskusprolaps og mange andre sygdomme. Læs om Sundhedsstyrelsen anbefalinger til motion i forhold til ryglidelser her.

Jeg dyrker motion – så hvorfor har jeg fået diskusprolaps?

De to væsentligste faktorer, der afgør om du får en diskusprolaps er din alder og hvem dine forældre er. Oftest er det mennesker i alderen 30-55 år, der får en diskusprolaps. I denne aldergruppe, er ryggen blevet gammel nok til at der er opstået revner i diskus. Kernen i bruskskiven består stadig af blød og væskeholdig, der kan sive ud gennem revnerne, og medføre tryk på nerverne i ryggen. Få mere at vide om årsagerne til diskusprolaps her.

Revne i diskus

Har du brug for hjælp?

Få de rigtige øvelser med det samme. Træningsprogram med øvelser der lindrer smerter og stimulerer helingen.