Hvad er der galt med min ryg? - Aalborg Rygklinik
Rygsmerter

Hvad er der galt med min ryg?

Oftest skyldes rygsmerter en overbelastning, eller aldersforandringer i ryggens bevægelige dele (led, muskler, sener).

HVORNÅR SKAL MAN SCANNES ELLER RØNTGENFOTOGRAFERES?

Scanninger og røntgenbilleder kan kun give en god forklaring på smerterne, hos 15-20% af dem der får ondt i rygsøjlen. Idag bruges røntgen og scanninger oftest til at udelukke bestemte ryglidelser eller til at vurdere, om man kan foretage en operation. Derfor er det ikke nødvendigt at foretage scanning og røntgen af alle dem, der har har ryg- eller nakkesmerter.

HVORDAN UNDERSØGES RYGGEN?

Der kan være mange forskellige årsager til at man får smerter i rygsøjlen. For at finde frem til hvilken type problem du har, og hvad man kan gøre for at hjælpe dig med at få det bedre, undersøger man blandt andet rygsøjlens evne til at bevæge sig, musklernes evne til at bevæge leddene, nervernes funktion, og hvordan dine smerter reagerer på forskellige typer af fysisk aktivitet.

RISIKOFAKTORER FOR AT FÅ RYGSMERTER

Idag ved man at risikoen for at få rygsmerter øges hvis du løfter meget eller hvis du har ensformigt arbejde. Risikoen øges også hvis du sidder stille i lang tid, og hvis du arbejder i foroverbøjede eller akavede stillinger. Du er også i risiko, hvis du er i dårlig fysisk form eller har svage ryg- og mavemuskler.

RYG-VENLIG LIVSSTIL

Motion og træning forebygger smerter i ryg og nakke. Motion er noget du selv kan beslutte dig for, at gøre til en del af dagligdagen. Hverken overvægt, tobaksrygning eller sportsaktivitet øge konsekvent risikoen for at få ondt i ryggen. Derimod kan depression, stress og dårlig trivsel være med til at forstærke rygsmerter.

ÅRSAGER TIL ONDT I RYGGEN – FUP OG FAKTA

“Smerter i ryggen skyldes slidgigt!”

Det såkaldte “slid” i ryggen, som kan ses på røntgenbilleder, er noget alle mennesker udvikler og det begynder allerede mens vi er ret unge. I virkeligheden er der ikke tale om “slid” men om en naturlig aldringsproces, som ikke er direkte forbundet med smerter. Slidforandringer i din ryg, er ikke ensbetydende med at du skal have ondt hele tiden.

“Man kan få ondt i ryggen, hvis man går i de forkerte sko!”

Dem der sælger “rigtige” sko holder denne myte i live. Der er ingen undersøgelser som dokumenterer denne påstand. De fleste mennesker med akutte lænderygsmerter har mest ondt når de sidder ned og finder lindring ved at stå op eller gå omkring. Hvis fodtøjet spillede en væsenlig rolle ville det sandsynligvis være lige omvendt.

“Smerter i ryggen skyldes betændelse!”

Denne opfattelse er ikke sand i langt de fleste tilfælde. Betændelse forekommer i forbindelse med sygdomme som eksempelvis leddegigt eller Bechterews sygdom. Oftest skyldes rygsmerterne en forstuvning af ryggens ledbånd eller en lille forskydning i bruskskiverne (discus).

“Når man har ondt i ryggen skal man røntgenfotograferes eller scannes!”

Det er kun tilfældet hos cirka 15% af dem der har akut ondt i ryggen, at røntgenbilleder eller scanninger kan vise årsagen til smerterne. Hos omkring 85% af dem der har rygsmerter, er der tale om en godartet overbelastning af ryggens bløddele (ledkapsler, ledbånd, muskler). Overbelastning kan sjældent ses på røntgen- og scanningsbilleder. Det er oftere patientens oplysninger om sygehistorien og ryggens evne til at bevæges, som er til nytte når man skal vælge den bedste behandling.

MERE VIDEN

Læs om mere om iskias-smerter klik her

Få mere viden om slidgigt i ryggen klik her