Vejledning til patienter med spinalstenose i lænden - Aalborg Rygklinik
Spinalstenose

Vejledning til patienter med spinalstenose i lænden

Her får du min grundlæggende vejledning til spinalstenose, med det meste af den viden patienter efterspørger.

Få de rigtige øvelser

Få instruktion i øvelser med grundig online video-instruktion. Overskueligt program, med træning der lindrer og fjerner smerterne.

Smerterne

I starten af et behandlingsforløb, er det normalt at den smertelindrende virkning, af dine øvelser, vil være meget kortvarig. Forvent at opnå en mere holdbar virkning af øvelserne, indenfor 3-4 uger.

Sid med færre smerter

Hvis du sidder med rank ryg og svaj i din lænd, klemmer du sammen om nerverne i lænden. Derfor vil det oftest være pinefuldt for dig at sidde med en lændepølle i ryggen. Tillad i stedet dig selv at synke lidt sammen i lænden, når du sidder.

Stå oprejst med færre smerter

I den oprejste stilling vil du have et naturligt svaj i din lænd. Svajet i lænden vil gøre at der klemmes sammen om nerverne i din lænd. Du letter trykket på nerverne, ved at stå med det ene ben på en lille kasse eller skammel. I køen i supermarkedet kan det være lindrende, at stå med den ene fod oppe på den hylde, der er under de fleste indkøbsvogne.

Sov bedre

Ligger du udstrakt på ryggen, vil du automatisk få det svaj i din lænd, som medfører smerter. Derfor kan det være lindrende at ligge med puder under dine knæ, så din ryg krummes en smule sammen

Hos nogle patienter kan det være gavnligt at have meget støtte under knæene og underbenene.

Hvis du holder af at ligge på maven, har du måske oplevet at kun kan holde ud at ligge sådan i kortere tid. Det er fordi din lænd svajer, når du ligger på maven. 

Du kan formindske smerterne, hvis du lægger en pude eller et tykt rullet tæppe under din mave.

Fremtidsudsigterne ved spinalstenose

Spinalstenose er en aldersbetinget lidelse, som udvikler sig meget langsomt. For de fleste patienter vil det være sådan at tilstanden forbliver status quo, selv om man ikke gør noget ved den. Det er kun hos en meget lille gruppe, at der sker en gradvis forringelse over en periode på flere år. Erfaringsvis kan 60% af de patienter jeg ser, opnå en bedring ved hjælp af de øvelser og råd der indgår i behandlingen.

Medicin

Jeg anbefaler, at du bruger smertestillende medicin, i samråd med din egen læge. Normalt anvendes præparaterne Paracematol (Panodil), smertestillende gigtpræparat (Ibuprofen, Ibumetin m.fl.), samt Gabapentin, Lyrica eller Saroten. Medicinen hjælper, når smerterne forstyrrer nattesøvnen, og gør det lettere at være aktiv i dagligdagen. God nattesøvn og et normalt aktivitetsniveau hjælper til, at du heler så hurtigt som muligt.

Scanning

En scanning af din ryg vil være nødvendig, hvis man overvejer at operere dig for din spinalstenose. Neurokirurgerne vil helst have en relativt frisk MR-scanning, og det anbefales derfor at vente med at foretage MR-scanning, indtil en eventuel operation er på tale.

Operation for spinalstenose

En operation kan somme tider bedre smerterne i benet, og din gangdistance. Man tilbyder først en samtale og vurdering hos kirurgerne, når en længere periode med de rette øvelser, træning og medicin, ikke har vist sig at medføre en tilfredsstillende bedring. Kirurgerne på det offentlige sygehus her i Aalborg, er meget samvittighedsfulde og dygtige til deres arbejde. De vil kun tilbyde dig en operation, hvis de er meget sikre på, at den vil hjælpe dig.

Behandlingsforløb

Behandlingsforløb på Aalborg Rygklinik tilrettelægges individuelt efter dine behov og ønsker. Et normalt behandlingsforløb, ved spinalstenose i lænden, ser oftest således ud:

Første konsultationUndersøgelse samt instruktion i smertelindrende øvelser.
2. konsultation4 ugerEvt. justering af øvelser, og instruktion i supplerende træning. Vejledning i smertestillende medicin ved behov.
Afsluttende konsultation8-12 ugerVurdering af resultat og stillingstagen til afslutning eller videre forløb.

Vil du vide mere

Læs mere om spinalstenose – klik her

Sådan opstår spinalstenose – se videoklip her

Sundhedsstyrelsens nationale retningslinie for behandling af spinalstenose – læs her.

Book tid til undersøgelse og behandling

Ring for tidsbestilling

Øvelser og genoptræning der fjerner smerter