Vi bøjer ikke patientens ryg bagover - Aalborg Rygklinik
Diskusprolaps

Vi bøjer ikke patientens ryg bagover

Bagoverbøjningsøvelser kan være en rigtigt dårlig idé, når du har en diskusprolaps der klemmer på nerverne. Få forklaringen længere nede i artiklen.

Patienter med en diskusprolaps i lænden, har smerter og og soven/snurren i benet fordi diskusprolapsen klemmer på nerverne der går ned i benet. I mange tilfælde vil smerterne aftage og gå væk i løbet af 3-6 måneder, og vi bruger først og fremmest øvelser og træning til at fjerne smerterne samt at stimulerer kroppen til selv at hele skaden. Nogle mennesker tror at man kan trykke en diskusprolaps ind på plads, ved at bøje ryggen bagover. Det kan desværre ikke lade sig gøre.

Øvelser skal lindre og fjerne smerter

Nogle mennesker har den opfattelse at øvelser helst skal gøre ondt for de kan gøre godt. Den regel gælder ikke hos mig. Laver du de rigtige øvelser, så vil der ske en lindring og indenfor kort tid vil smerterne helt forsvinde. De øvelser jeg bruger til at fjerne smerter fra en diskusprolaps, vil ofte give en midlertidig lindring, de første uger. Men indenfor 2 uger vil der opstå en mere holdbar bedring af smerterne.

Har du smerter fra en diskusprolaps der klemmer på nerverne i din ryg, er det ikke altid nogen god ide, at lave den såkalde “McKenzie-øvelse”, hvor ryggen bøjes bagover. Øvelsen klemmer sammen inde i de hulrum i lænden, hvor diskusprolapsen trykker på nerverne. Ofte vil øvelsen blot medføre at du får mere ondt. Der findes andre øvelser som er bedre til at fjerne smerterne.

Individuel undersøgelse og behandling

Bestil tid på klinikken, til individuel vurdering og behandling. Du bliver undersøgt grundigt, og får hjælp og vejledning i hvad du selv kan gøre for at slippe af med smerterne. Et typisk behandlingsforløb ved diskusprolaps, strækker sig over 4-6 konsultationer.

Let trykket på nerven for at lindre smerterne

Der findes forskellige varianter af øvelser, til at lette trykket der hvor diskusprolapsen trykker på dine nerver. Øvelserne finder du i dette øvelsesprogram. I mange tilfælde vil det også hjælpe på smerterne, at du sidder rigtigt og ligger rigtigt, når du skal hvile.

Kursus for fysioterapeuter og kiropraktorer

I efteråret 2023 holder vi kursus om diagnostik og behandling af diskusprolaps i lænden.

Fagfolk tilmelder sig kurset her.

Underviserne er Marlene Kanstrup, overlæge i anæstesiologi og master i tværfaglig smertehåndtering, Morten Zebitz Steiness, overlæge i neurokirurgi, og Martin Melbye, fysioterapeut.

Vi afmystificerer behandling og genoptræning af patienter der lider af rodtrykssmerter fra en diskusprolaps:

 • Hvordan konstaterer man om der er tegn på nerverodstryk?
 • Hvornår skal patienten MR-scannes?
 • Hvilke øvelser skal patienten lave?
 • Hvordan ved man om genoptræningen er for hård, eller om man godt kan progrediere?
 • Hvilke typer smertestillende medicin kan hjælpe, og hvornår skal den bruges?
 • Hvad er kontraindikationerne for konservativ behandling?
 • Hvad er indikationerne for operation?
 • … og meget mere.

Symptomer på diskusprolaps

Højre ben

Ved diskusprolaps i lænden, vil der være smerter, snurren eller soven i det ene eller begge ben. Når man undersøger det smertende ben, kan der være ændret følesans på huden, svækket muskelstyrke. Reflekserne (knæ, hase og achilles) kan være svagere på det smertende ben. Man regner med at 2-3% af befolkningen rammes af en diskusprolaps i lænden, i løbet af livet. Smerterne er som regel værst i de første 4 uger. Symptomerne vil gradvist aftage, men der kan gå et par måneder før kroppens helingsmekanismer har en mærkbar effekt på smerterne. Læs mere om symptomerne her.

Få de rigtige øvelser med det samme

Få dit aktive og smertefri liv tilbage, med dette online øvelsesprogram. Programmet er bygget op i 4 trin. Øvelserne bruges til at lindre og fjerne smerterne, samt at genoptræne din krop og stimulere helingsprocessen ved en diskusprolaps i lænden. Få svar på de 15 mest gængse tvivlsspørgsmål. Så snart du har købt adgang, ligger dit program klar under menuen MIN KONTO.

Få konkrete løsninger på:

 • Hvilke øvelser er gode at lave?
 • Hvad må jeg og hvad må jeg ikke?
 • Hvad kan jeg selv gøre, for at slippe over diskusprolapsen hurtigst muligt?

Øvelserne er målrettet til behandling af nerverodstryk, på grund af diskusprolaps i lænden. Programmet indeholder de fysioterapi-øvelser, der virker hurtigt og bedst på de fleste af mine patienter med denne type lidelse.