Nytårsfortsæt - Motion med rygproblemer - Aalborg Rygklinik
Nytårsfortsæt – Motion med rygproblemer
Nytårsfortsæt – Motion med rygproblemer

Nytårsfortsæt – Motion med rygproblemer

Du vil så gerne igang med at motionere. Du vil gerne gå ture, svømme, løbetræne eller cykle. Du ville ønske at du kunne gå igang med motionen, måske allerede i juleferien, eller lige efter nytår – det skulle være dit nytårsfortsæt. Men du har slemme smerter i din ryg eller nakke, og du er i tvivl om det er godt for din ryg og nakke at motionere. Som udgangspunkt er motion sundt for din krop, også når du har en skade. Motion stimulerer kroppens helingsproces, og hjælper din krop til at hele på en stærk og holdbar måde. Hvis du går gradvist igang med motion, og træningen kun medfører en øgning i smerterne i 20-30 minutter bagefter, så kan du roligt og trygt træne videre. Vil du gerne vide mere, så læs med her.

MOTION FOREBYGGER OG STIMULERER

Har du et job hvor du ikke bevæger dig så meget, enten fordi du sidder på et kontor, eller fordi dine arbejdsstillinger ikke er varierede, så vil regelmæssig motion have en gavnlig og forebyggende effekt på blandt andet rygsmerter. Motion holder altså din ryg sund, ligesom det er godt for at hjerte, dit humør og alt muligt andet. Har du derimod fået slemme smerter i din ryg eller nakke, kan det naturligvis være vankeligt for dig at dyrke din vanlige motion. Det kan være svært at svømme brystsvømning med et hold i nakken, og det kan være svært at løbetræne når man har iskias-smerter i benet. Efterhånden som du får det bedre, vil det være godt at komme igang med din motion igen, så snart dine smerter tillader. Her får du nogle enkle råd til, hvordan du sikrer at du ikke går for hurtigt igang igen.

GÅ TRYGT IGANG

Hvis det er mange uger eller måneder siden du har dyrket motion, så start med den halve træningsmængde af det du plejer. Hvis du er vant til at gå ture på 3 kilometer, så start med 1,5 kilometer. Er du vant til at svømme i 30 minutter, så start med 15 minutter. Hold eventuelt pauser undervejs – når man løber må man faktisk gerne holde pause ved at spadsere indimellem, det er ikke forbudt. Når man svømmer må man gerne stå stille i den lave ende af bassinet for hver 2-4 bane. For nogle mennesker føles det helt forkert at holde pause under træningen, men det er altså et smart trick når du skal igang efter en pause, og du vil jo gerne igang igen, ikke?

ER DET OKAY AT DET GØR ONDT NÅR JEG TRÆNER?

Hvis du har en skade i din ryg eller nakke, har du sikkert fået det velmenende råd: “Træn, men kun til smertegrænsen”, og hvad betyder det så? Skal jeg stoppe træningen når det gør ondt, eller skal jeg træne med så mange smerter som jeg kan holde ud?
Her kommer mit råd til dig: Hvis træningen giver dig flere smerter, skal du holde øje med hvor lang tid det varer før smerterne er nede på samme niveau som inden træningen. Hvis træningen kun medfører en øgning i smerterne i 20-30 minutter bagefter, så kan du roligt og trygt træne videre. Har du ondt i længere tid end 20-30 minutter efter træning, så skru ned for træningens varighed og prøv igen et par dage efter. Et eksempel kan være at en 20 minutters løbetur medfører smerter i en time eller to bagefter. Hvis det er tilfældet, så kan du nøjes med at løbe 10-12 minutter næste gang, og se om smerterne så ikke falder til ro noget hurtigere. I virkeligheden er der kun tegn på at du gør for meget, hvis aktiviteten får smerterne til at stige så meget, at de ikke er faldet ned på normalt niveau den næste morgen. Hvis det er tilfældet, er du gået over grænsen, og så skal du korte træningen ned til en mindre portion.

VIL DU VIDE MERE

  • Her får du 3 gode råd til hvordan du kommer igang med at løbetræne igen – klik her
  • Diskusprolaps – hvad må man egentligt? – klik her