MR-scanning af diskusprolaps - Aalborg Rygklinik
Diskusprolaps

MR-scanning af diskusprolaps

Mange af mine patienter medbringer en MR-scanning af diskusprolaps. Diskusprolaps er en af de hyppigste lidelser, jeg behandler på klinikken. MR-scanningen er ikke, som sådan, nødvendigt for at kunne behandle dine smerter, vejlede dig med de rigtige øvelser og genoptræning. Scanningen af din diskusprolaps anvendes hovedsageligt til, at vurdere om du eventuelt kan tilbydes en operation, for at fjerne smerterne.

Her kan du læse mere om hvornår en scanning er nødvendig og hvad billederne kan bruges til.

MR-scanning af ryg og nakke – hvad kan den bruges til?

Næsten alle de mennesker der får ondt i ryggen eller ondt i nakken, vil gerne have en forklaring på smerterne. Flere patienter spørger om ikke det ville være fornuftigt at få ryggen scannet, men det er sjældent nødvendigt. Enten fordi en MR-scanning ikke vil lede frem til en løsning af problemet, eller fordi et almindeligt gammeldags røntgenbillede vil være et bedre redskab i den givne situation.

Hvad kan scanningen bruges til?

MR-scanning af diskusprolaps
MR-scanner

Når man bestiller en MR-scanning af en ryg eller nakke, er det som regel ikke for at finde frem til årsagen til smerterne. Scanneren er praktisk talt ubrugelig i forhold til at vise en årsag til smerter.

MR-scanning kan være relevant hvis man mistænker at patienten lider af en alvorlig lidelse. I det tilfælde kan MR-scanning være et redskab til at be- eller afkræfte mistanken.

Alvorlige årsager til smerter i rygsøjlen kan være knoglebrud, infektion eller cancer. Disse årsager er meget sjældne og udgør under 1% af de problemstillinger man møde i klinisk praksis.

Scanneren er også god til at vise en kirurg hvor han skal operere, hvis det er på tale at foretage et kirurgisk indgreb i nakken eller ryggen.

I visse tilfælde foretager man det, visse fagpersoner kalder en “pædagogisk MR-scanning”. En sådan scanning kan være en enorm hjælp som afklaring, for de mennesker der er meget bange for at fejle noget alvorligt. En scanning og en grundig samtale med gennemgang af billederne, kan give ro og tryghed, og patienten kan derefter koncentrere sig om behandling og genoptræning, i stedet for at være dødsensangst for hvad der er galt.

MR-scanning af diskusprolaps er kirurgens værktøj

MR-nakke
MR-scanning af nakken

Hvis patienten har en diskusprolaps eller anden form for pladsmangel i lænden eller nakken, og behandlingen med medicin, øvelser og genoptræning ikke har tilfredsstillende effekt indenfor 3-4 måneder, kan man foretage MR-scanning med henblik på at vurdere om patienten kan opereres for at opnå bedring.

I den akutte fase hos en patient med diskusprolaps, foretager man også scanning hvis patienten mister kontrollen over tarmens lukkefunktion, hvis patienten ikke kan tømme sin blære for urin samt hvis vedkommende mister følesansen i ridebukseområdet (mellemkødet, pung, penis og omkring endetarmsåbningen).

Kan MR-scanning gøre skade?

Selve proceduren med at MR-scanne et menneske er fuldstændigt harmløs. MR-scanneren laver et magnetfelt som påvirker elektrisk ladede partikler i menneskekroppen. Det magnetfelt der dannes, bruges til at lave billeder af kroppens led, muskler, sener, knogler, organer og så videre.

En MR-scanning er altså helt ufarlig, rent fysisk. Derimod kan resultatet af scanningen have en negativ effekt på et behandlingsforløb, når patient eller behandler bliver for fastlåst af de ting man kan se på scanningen. Scanneren kan på ingen måde danne grundlag for at vurdere hvor meget en patient kan tåle at træne eller arbejde. Derfor skal man være varsom med at lade sig begrænse af scanningsresultater, når man planlægger et optræningsforløb.

Samlet set er det altså sjældent at en scanning fører frem til en konstruktiv løsning på rygsmerter og nakkesmerter, medmindre man skal opereres eller man skal til en specialafdeling på sygehuset fordi man har en alvorlig lidelse.

Hvad betyder alle ordene?

Det betyder alle fag-udtrykkene – forstå ordene i MR-beskrivelsen.

En MR-scanning af din ryg ender ud med, at en røntgenlæge laver en beskrivelse af scanningsbillederne. Er du patient hos mig, skal jeg nok forklare dig resultatet af scanningen, på almindeligt dansk. Her får du en oversættelse af de mest almindelige fagudtryk, der anvendes ved en MR-scanning af din ryg og nakke.