Kropsvægt og rygsmerter - Aalborg Rygklinik
For fagfolk,  Rygsmerter

Kropsvægt og rygsmerter

Overvægt ændrer ikke behandlingseffekt

Tidligere har indtil flere videnskabelige undersøgelser påvist, at overvægtige ikke har højere risiko for at få ondt i ryggen end normalvægtige.

Nu har en ny undersøgelse set på om overvægt har en indflydelse på smertereduktion og funktionsforbedring, i forbindelse med behandlings- og genoptræningsforløb mod rygsmerter.

I denne undersøgelse fulgte man 128 patienter med kroniske rygsmerter, som blev behandlet med genoptræning 3-5 gange om ugen, i en periode på 8 uger. Patienterne blev inddelt i grupper efter deres body mass index (BMI).

Forskernes konklusion var at der ingen forskel var på patienternes udbytte af genoptræningen, og således var body mass index ikke i stand til at forudsige hvor stor en forbedring patienten ville opnå. Med andre ord har overvægtige patienter samme effekt af genoptræningen som normaltvægtige.

Læs mere

Overvægtige har ikke markant større risiko for at få ondt i ryggen – læs her.

Kilde

Brooks, C., J. C. Siegler, B. S. Cheema and P. W. Marshall (2013). “No relationship between body mass index and changes in pain and disability after exercise rehabilitation for patients with mild to moderate chronic low back pain.” Spine (Phila Pa 1976) 38(25): 2190-2195.