Dropfod - bliver den normal igen? - Aalborg Rygklinik
Diskusprolaps,  For fagfolk

Dropfod – bliver den normal igen?

Her kan du læse om fremtidsudsigterne, for en dropfod på grund af diskusprolaps i lænden.

En sjælden lidelse

I nogle tilfælde kan patienter med diskusprolaps udvikle dropfod med lammelse af ankelens muskler. Det er heldigvis sjældent at en diskusprolaps medfører den form for lammelse, og erfaringsvis opstår lammelse indenfor de første uger med kraftige bensmerter.

Har du en nyopstået (akut) dropfod?

Har du fået en akut dropfod indenfor det seneste døgn, i tillæg til kraftige bensmerter på grund af en diskusprolaps, skal du kontakte din egen læge eller vagtlæge med det samme, og du skal helst tilses af en neurokirurg hurtigst muligt. Her i Region Nordjylland vil man ofte tilråde en umiddelbar operation, med fjernelse af diskusprolapsen.

Videnskabelige undersøgelser af fremtidsudsigterne

Ved søgning på den videnskabelige database PubMed  fandtes rapporter fra 34 studier af prognosen ved dropfod, altså undersøgelser af hvordan det går de mennesker der har fået en dropfod. Studier der ikke fulgte op på patienternes muskelfunktion blev sorteret fra i denne gennemgang.

Der var stor variation i resultaterne, og studierne viste at 16-74% af patienterne genvandt normal muskelfunktion indenfor 1 til 6.4 år. Prognosen for at genvinde normal muskelfunktion er bedst ved mildere grader af lammelse.

Den største forbedring sker indenfor de første 6 uger, derefter observeres mindre grader af forbedring.  Tilsyneladende er der ingen forskel på prognosen, uanset om patienterne blev behandlet konservativt eller med kirurgisk indgreb. Dropfod som følge af diskusprolaps har en bedre prognose end ved spinalstenose.

En begrænsning i denne konklusion er at litteratursøgningen ikke fandt undersøgelse, som har kigget på effekten af fysioterapi og genoptræning til patienter med dropfod på grund af diskusprolaps.

Øvelser til at fjerne smerter

Dette online behandlingsprogram er delt op i tre trin med video og instruktion i effektive øvelser, som lindrer og fjerner smerter fra diskusprolaps. Programmet indeholder også struktureret plan med konkrete optrænende øvelser, der får skaden til at hele. Få svar på de mest gængse tvivlsspørgsmål i 12 videoklip med fysioterapeut Martin Melbye. Så snart du har købt adgang, ligger dit program klar under menuen MIN KONTO.