Når dine rygsmerter går ud over dem du holder af - Aalborg Rygklinik
Råd og tips,  Rygsmerter

Når dine rygsmerter går ud over dem du holder af

Du har haft ondt i ryggen længe, smerterne går ud over din nattesøvn, behandlingen hjælper ikke, og du er ved at være lidt tyndslidt. Du har ondt næsten hele tiden, du er træt og du bruger al din energi på at klare de mest nødvendige gøremål. Du har ikke noget overskud tilbage til at være noget for din ægtefælle/partner og for dine børn. Lyder det bekendt?

Her videregiver jeg nogle af mine erfaringer fra at arbejde med mennesker i denne svære situation, og gode råd fra patienter som har klaret sig igennem krisen.

Af Martin Melbye, Fysioterapeut Dip MDT, Aalborg Rygklinik

Rygsmerter

SMERTER SLIDER PÅ KROP OG SJÆL

Hver eneste dag møder jeg mennesker der har langvarige rygs-skader, iskias, diskusprolaps eller ondt i nakken. Når rygsmerterne er tilpas slemme, eller de har stået på i tilpas lang tid, vil der som regel være nogle være psykologiske og humørmæssige følgevirkninger.

Disse følgevirkninger går indimellem udover kæresten, ægtefællen og børnene. Udover de fysiske smerter, føler mange af patienterne sig pressede fordi de mangler energi til at klare alle hverdagens opgaver og krav, de er bekymrede for at smerterne skal forringe deres liv for altid, og så er de konstant trætte fordi de ikke får en ordentlig nattesøvn.

Nattesøvnen er forstyrret af smerter i ryggen, eller også ligger de vågne og bekymrer sig om hvordan det skal gå altsammen.

Det hele er blevet en ond cirkel, for den ringe nattesøvn og trætheden gør bare at smerterne føles endnu kraftigere. Frustrationen, trætheden og magtesløsheden gør at lunten bliver kort, og man kan have tendens til at være sur og vrissen overfor dem man holder af.

Her videregiver jeg nogle af mine erfaringer fra at arbejde med mennesker i denne svære situation, og gode råd fra patienter som har klaret sig igennem krisen.

HVAD KAN DU STILLE OP?

Først og fremmest vil det være gavnligt at du erkender, at det er en vanskelig situation du er kommet i. Mind dig selv om at du normalt er en sund og stærk person, som klarer livets udfordringer. Hvem som helst ville blive tyndslidt hvis de havde ondt i ryggen i lang tid, og man så ovenikøbet tog nattesøvnen fra dem… Det er faktisk præcist de to ingredienser man bruger i forbindelse med tortur: smerter og ingen søvn. De to ingredienser nedbryder hurtigt og effektivt et menneskes modstandskraft.

SÅDAN KOMMER DU VIDERE

De to første ting man med fordel kan arbejde på er, at lindre smerterne og at sørge for du får noget hvile.

 

Tag din medicin

Har din læge hjulpet dig med at få lagt en god og effektiv plan for smertestillende behandling?

Du får det ikke bedre hurtigt, ved at lade være med at spise smertestillende. Følg den behandlingsplan der er lagt, og tal med din læge hvis ikke medicinen er i stand til at give dig en ordentlig nattesøvn. Der er flere muligheder for at lindre smerter, og at bedre nattesøvnen me medicin.

 

Sov bedre

Alle kneb gælder når det handler om at få en god nattesøvn:

Er der andre faktorer end smerterne der forstyrrer din nattesøvn, og kan de faktorer ændres i en periode?

Har du lært hvilke ligge- og hvilestillinger der er bedst for den rygskade du har?

Er der nogen der har vist dig hvordan du eventuelt kan lindre smerterne med nogle øvelser, som nemt kan udføres derhjemme inden du går i seng?

Har du nogle strategier for, hvordan du kompenserer for den manglende nattesøvn?

 

Sæt ord på hvad du føler

Har du fortalt din kæreste og ægtefælle, at du er sur og vrissen fordi du har ondt og du er træt, og ikke fordi du ikke holder af ham mere?

Andre patienter har fortalt mig at ægtefællen bedre kan acceptere en sur og gnaven sambo, når de har fået fortalt med ord hvad der er årsagen til det dårlige humør.

Mange af de ting der kan gøre dig mere udhvilet og lindre smerterne, er simple og banale. Problemet er bare at det er svært at regne disse simpel ting ud selv, når man er træt og presset.

Få den rigtige behandling

Bestil tid her

HAR DU BRUG FOR MERE HJÆLP?

Hvis du har brug for mere konkret hjælp og vejledning i hvordan du kommer igennem krisen, så er du velkommen til at ringe til mig eller at bestille tid til individuel behandling og rådgivning.

Med venlige hilsener og ønsket om god bedring

Martin