Hvad gør man ved en akut rygskade? - Aalborg Rygklinik
Rygsmerter

Hvad gør man ved en akut rygskade?

Hvis du får akut ondt i ryggen er det bedste du kan gøre, at forsøge at holde dig så aktiv som muligt. Hvis smerterne er meget slemme kan det dog være vanskeligt.

I nogle tilfælde kan det hjælpe at tage smertestillende medicin, indtil de værste smerter er aftaget.

Oftest skyldes akutte rygsmerter en godartet overbelastning i ryggens led, muskler eller sener. Det kan være en god idé at blive undersøgt grundigt for, at finde ud af hvad der er galt og hvad du selv kan gøre for at få det godt igen. I visse tilfælde er de såkaldte McKenzie-øvelser meget effektive til at tage smerterne væk. En grundig undersøgelse åbner også mulighed for, at du kan lære at forebygge at smerterne vender tilbage.

SLIP FOR SMERTERNE I EN FART

Her under viser jeg nogle af de øvelser de kan lindre smerterne. Disse øvelser vil fjerne smerterne hurtigt hos 50-75% af dem der har en akut rygskade.

Bemærk at øvelserne er beregnet til at lindre smerterne. Hvis du får mere ondt af at lave dem, skal du stoppe.

Hvis ikke øvelserne hjælper dig, kan jeg vise dig de andre øvelser som vil virke.

Har du kun kortvarig lindring når du laver øvelserne, eller går smerterne ikke helt væk, findes der en kraftigere udgave af øvelsen.

Klik her for at lære øvelsen

ER DER NOGET ALVORLIGT GALT?

Det er kun hos 1-2% af dem der får rygsmerter, at årsagen er en alvorlig livs- eller førlighedstruende lidelse. Alligevel skal den læge eller fysioterapeut, der undersøger dig altid vurdere om der kan være mistanke om en alvorlig sygdom, så den rette behandling bliver sat igang hurtigst muligt.

HVORNÅR SKAL MAN GÅ TIL LÆGEN?

Du bør du kontakte din læge hvis du har konstante smerter, som stråler ned i dit ben hele vejen til din fod, hvis du har føleforstyrrelser i skridtet eller omkring endetarmsåbningen, hvis dit ben er følelsesløst eller dine muskler er svækkede. Du skal også kontakte lægen hvis du ikke kan tømme din blære når du skal tisse eller hvis du ikke har kontrol over din tarmfunktion, så du ikke kan holde på luft og afføring. Søg også læge hvis du udover rygsmerter føler dig utilpas med svimmelhed, kvalme, feber eller lignende.

FUP OG FAKTA OM AKUT RYGSKADE

“Akutte rygsmerter går hurtigt over!”

Det er både rigtigt og forkert… Det er de færreste mennesker som ikke slipper af med de akutte rygsmerter. Forskning har dog vist at hos mere end 50%, af dem der får ondt i ryggen, vender smerterne tilbage på ét eller andet tidspunkt. Derfor er det vigtigt at man selv lærer at gøre, hvad man kan for at holde ryggen stærk, smidig og velfungerende, hvis man man vil mindske risikoen for tilbagefald.

“Når man har ondt i ryggen bør man tage den med ro og undgå fysiske anstrengelser!”

Dette råd gælder kun de første to til tre dage med akutte rygsmerter. Så snart det kan lade sig gøre for smerterne er det bedst, at du bruger dig selv så normalt som muligt. De folk der holder sig så aktive som muligt, på trods af rygsmerter, er oftest dem der kommer sig hurtigst.

“Når man har haft ondt i ryggen er det ikke forsvarligt at fortsætte med løbetræning, fodbold, golf o.s.v.!”

Det råd er både forkert og skadeligt! Det kan godt være at du må holde en midlertidig pause fra din yndlingssport, indtil du er kommet dig over rygsmerterne. Det er dog meget sjældent at rygsmerter skyldes sportsaktivitet og det er de færreste rygproblemer, som er alvorlige nok til at du skal stoppe helt med at dyrke sport.