Behandling af iskias-smerter - Aalborg Rygklinik

Behandling af iskias-smerter

Behandling af iskias afhænger af, hvilken årsag der er til smerterne. De typiske årsager jeg ser til iskias-smerter er at nerven sidder i klemme, stivhed eller arvæv ved nerven, eller en overbelastningsskade. Disse årsager kan behandles med øvelser, træning og vejledning i hvad du skal gøre. Et typisk behandlingsforløb strækker sig over 3-6 konsultationer.

Ring for tidsbestilling

Nerven sidder i klemme

Hvis årsagen til dine iskiassmerter er, at nerven sidder i klemme, vil behandlingen sigte mod at skabe plads til nerven. Det gør man ved hjælp af såkaldte retningsbestemte øvelser. Ved mere genstridige smerter kan fysioterapeuten supplere med manuelle håndgreb, som har en direkte smertelindrende virkning på dit problem. Det løser naturligvis ikke problemet alene at behandle symptomer. For at skabe en holdbar bedring, skal du også lære at bruge din ryg på en fornuftig måde, og det vil indimellem være nødvendigt med optræning af stabiliteten i din ryg. I nogle tilfælde kan det være en hjælp at lægge en plan for medicinsk smertebehandling i samråd med din praktiserende læge.

Stivhed eller arvæv i iskiasnerven

Når årsagen til iskias er stivhed eller arvæv i selve nerven, er behandling af iskias først og fremmest rettet mod optræning med øvelser som styrker og smidiggør det stive væv. Udfordringen ved fysioterapi-behandling af denne type iskiassmerter er, at det indimellem tager 4-6 uger med træning, før der sker en bedring. Arvæv giver sig en lille smule, hver gang man strækker det ud, men den lille smule mere smidighed man vinder, bliver først vedvarende efter flere ugers træning.

Medicinske sygdomme

I sjældne tilfælde kan iskiassmerter skyldes medicinske sygdomme som betændelseslidelse, kræftsygdom, knuder i underlivet med mere. Den slags lidelser skal identificeres hurtigst muligt og sendes videre til lægelig udredning og behandling. Derfor omfatter fysioterapi-undersøgelsen af patienter med iskias-smerter også altid en systematisk screening for disse typer af lidelser.

Få de rigtige øvelser med det samme

Lider du af iskiassmerter, så prøv de to smertelindrende øvelser, som har til formål at reducere trykket på nerven og fjerne smerterne.

VIL DU VIDE MERE OM BEHANDLING AF ISKIAS?

Her kan du læse mere om klemte nerver, og se et videoklip om hvordan iskiasnerven er opbygget – klik her.

Se hvordan iskias opfører sig, når smerterne skyldes arvæv fra en diskusprolaps – klik her.

Læs om iskias-smerter på Netdoktor.dk