God form forebygger ondt i ryggen - Aalborg Rygklinik
Rygsmerter

God form forebygger ondt i ryggen

Af Martin Melbye, Fysioterapeut Dip MDT

En ny dansk undersøgelse af mere end 6.000 ansatte i ældreplejen, har vist at risikoen for at få ondt i ryggen er dobbelt så stor, hvis man er i dårlig fysisk form. Er det på tide at du får hjælp og vejledning til at komme i bedre form?

Er det så vigtigt at være i god form?

En ny dansk undersøgelse af mere end 6.000 ansatte i ældreplejen, har vist at risikoen for at få ondt i ryggen er dobbelt så stor, hvis man er i dårlig fysisk form.

Ny dansk forskning

Gennem flere år har man diskuteret om god fysisk form forebygger rygsmerter, hos mennesker der har et fysisk krævende job. Generelt er det opfattelsen at dårligt fysisk form, og et fysisk krævende arbejde er en dårlig kombination som kan øge risikoen for at få ondt i ryggen.

En ny undersøgelse fra det danske Arbejdsmiljøforskningscenter har set på, om der rent faktisk findes en sammenhæng mellem selv-vurderet fysisk kapacitet og forekomsten af rygsmerter hos ansatte i ældreplejen i 36 danske kommuner.

Fra andre undersøgelser ved man at personers selv-vurderede fysiske form, stemmer godt overens med mere objektive målinger at muskelstyrke, kondital, udholdenhed og smidighed.

I undersøgelsen indgik mere end 6.000 ansatte fra 327 forskellige arbejdspladser.

Dobbelt så stor risiko

Undersøgelsen konkluderer at, hos ansatte i ældreplejen, er der dobbelt så stor risiko for at få vedvarende rygsmerter hvis man er i dårlig fysisk form. Konklusionen er i overensstemmelse med tidligere undersøgelser af sammenhængen mellem fysisk form og rygsmerter.

Kom i form

  • Har du et fysisk krævende job?
  • Er du i dårlig form?
  • Har du ofte ondt i ryggen?
  • Er det på tide at du får hjælp og vejledning til at komme i bedre form?

Kilde

Rasmussen, D. C, Jorgensen, et al. Does Self-Assessed Physical Capacity Predict Development of Low Back Pain Among Health Care Workers? A 2-Year Follow-up Study. Spine (Phila Pa 1976);38:272-6.