På besøg hos rygkirurgerne - Aalborg Rygklinik
Nyheder

På besøg hos rygkirurgerne

Det er desværre ikke alle patienter med en diskusprolaps, som jeg kan kurere med min behandling. Derfor er jeg glad for at vi har nogle dygtige kirurger på Aalborg Universitetshospital. Forleden dag var jeg på besøg hos rygkirurgerne, og her er en kort sammenfatning af mine oplevelser.

Diskusprolaps – på besøg hos rygkirurgerne

Slået op af Aalborg Rygklinik i 30. maj 2018

OPERATION FOR DISKUSPROLAPS I NAKKEN

Mit besøg startede med at vi gik på operationsgangen, hvor jeg overværede kirurgen fjerne en diskusprolaps i nakken, hos en mand i 60-års alderen. Udover kirurgen var der tre sygeplejersker tilstede, som var ansvarlige for røntgenudstyr, bedøvelse og instrumenter. Hver gang jeg har været med til denne slags operationer, bliver jeg imponeret over hvor glat og velkoordineret et samarbejde der er mellem personalet på en operationstue.

Operationen foregik igennem et lille hul på siden af patientens hals, ved hjælp af et mikroskop. Kirurgen var meget dygtig til at finde en skånsom vej ind gennem muskler, blodkar og organer i halsen. For mig som fysioterapeut, var det virkeligt interessant at kigge ind til nerver, led og diskusskiver i nakken, via et fint mikroskop.

Efter fjernelse af den diskusskive der klemte på patientens nerve, placerede kirurgen en såkaldt “cage” mellem de nakkehvirvler hvor diskusskiven klemte på en nerve.  Ved hjælp af tredimensionelt røntgenudstyr, sikrede han sig at denne “cage” sad placeret som den skulle, og at der nu var god plads til den nerve der havde været i klemme. Operationen tog omkring 40 minutter.

VURDERING AF BEHANDLINGSMULIGHEDER

Senere på dagen var jeg med kirurgerne i deres ambulatorium, hvor de taler med patienterne og undersøger dem, for at vurdere om operation kan være en god løsning på patientens smerter. Normalt har kirurger ikke ry for at være særligt gode til at snakke med patienterne, men det rygte gjorde neurokirurgerne absolut til skamme. De var enormt gode til at forklare patienterne hvad en operation eventuelt ville kunne hjælpe på, hvilke ting der eventuelt taler imod at foretage en operation, samt hvilke alternative løsningsmuligheder der kan være for at patienten kan få det bedre. Jeg oplevede i høj grad at kirurgerne tog sig god tid til at snakke med patienterne, og at de var gode til at forklare tingene på en let forståelig måde.

EFTERLADER ET SÆRDELES POSITIVT INDTRYK

Allerede inden jeg tog på besøg på neurokirurgisk afdeling, havde jeg et rigtigt godt indtryk af lægerne og personalet på afdelingen. Mit positive indtryk blev absolut kun bekræftet. Både som patient og som fagperson, kan man være helt tryg ved at rådføre sig med personalet. De er professionelle og grundige, og meget nemme at kommunikere med. Jeg var så heldig at jeg blev inviteret til at komme tilbage på afdelingen, for at se flere af de ting de laver derude, og det glæder jeg mig allerede til.