McKenzie-behandling - Aalborg Rygklinik

McKenzie-behandling

af Martin Melbye, Fysioterapeut Dip MDT

McKenzie-metoden omfatter først og fremmest en systematisk og logisk trinvis proces, hvor patientens problem undersøges grundigt. Gennem tre skridt, som omfatter undersøgelse, behandling og forebyggelse, kan en McKenzie-uddannet fysioterapeut hjælpe patienter med at hjælpe sig selv.

UNDERSØGELSE

På baggrund af patientens smerter og rygsøjlens evne til at bevæge sig, kan en McKenzie-uddannet fysioterapeut finde frem til, hvilken type problem patienten har. Denne undersøgelsesmetode sikrer optimal kvalitet og udbytte, og patienten får selv en indgående indsigt i, hvad smerterne skyldes. Forskning har vist, at en McKenzie-undersøgelse er lige så pålidelig og værdifuld som dyre specialeundersøgelser (bla. MR-scanning), når det drejer sig om at finde årsagen til patientens problem.

PATIENTENS GEVINST

Kvaliteten i McKenzie-systemet er, at man prøver at forebygge, at nye gener opstår. Metoden tager nemlig udgangspunkt i, hvad patienten selv kan gøre for at afhjælpe et problem og slippe af med smerterne. Et af hovedprincipperne er netop at gøre patienten uafhængig af behandling. Mange patienter fortæller, at det øger deres livskvalitet betragteligt at blive uafhængige af behandling.

BEHANDLING

Kernen i en behandling efter McKenzie-metoden vil altid være en grundig instruktion i øvelser, som skal udføres regelmæssigt i dagligdagen. De fleste patienter kan med stor succes behandle sig selv. For patienter med sværere problemer vil den McKenzie uddannede fysioterapeut supplere behandlingen med behandlingsteknikker, som påvirker symptomerne direkte. McKenzie-metoden anvendes blandt andet til behandling af nogle former for diskusprolaps.

KORT SAGT

Patienten får information om, hvorfor han/hun får ondt. Patienten lærer simple øvelser, som kan kompensere for den belastning led eller muskler bliver udsat for. Patienten får viden om, hvordan man forebygger, at nye problemer opstår.

FOREBYGGELSE

Når patienten selv gør en aktiv indsats, bliver risikoen for tilbagefald væsentligt mindre. Og man får mulighed for selv at gøre noget ved problemet med det samme, hvis det alligevel vender tilbage. Samtidig får man forskellige redskaber, som minimerer risikoen for at problemet bliver kronisk.

SPECIALIST PÅ OMRÅDET

Led- og rygproblemer skal behandles professionelt og målrettet. Eftersom jeg har det højest opnåelige uddannelsesniveau (Dip MDT) indenfor McKenzie-metoden, kan jeg tilbyde dig denne målrettede behandlingsmetode. Jeg afsluttede min McKenzie-uddannelse i 2003, ved University of Otago på New Zealand og på Sct. Davids Spine Centre i Austin, Texas. Udover at anvende metoden i det daglige arbejde med mine patienter, er jeg certificeret underviser ved McKenzie Institute International og jeg underviser andre fysioterapeuter på efteruddannelseskurser i McKenzie-metoden.

Bliv smertefri nu

Her får du en grundig instruktion online, i McKenzie-øvelser.